Belföld

Tankönyv-bojkott százmilliós önkormányzati tartozások miatt

Nem szállítanak ki tankönyveket több mint két tucat önkormányzatnak a terjesztők, amíg ki nem fizetik százmilliós tartozásukat.

A Népszabadság információi szerint jelenleg százmillió forint körüli összeggel tartozik több mint két tucat önkormányzat a tankönyvterjesztőknek. A cégek többsége pedig csak akkor hajlandó átadni az új tankönyveket az érintett oktatási intézményeknek, ha az önkormányzatok az előző évi és az idei szállítmány árát is kiegyenlítik. A kialakult helyzet körülbelül tízezer gyereket érint. A kialakult helyzet körülbelül tízezer gyereket érint.

A tankönyvterjesztők bojkottja azonban nem teljes körű: a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. vállalja az “ingyenes” tankönyvek kiszállítását és engedélyezi azok szétosztását. Ez azonban csak az érintettek töredékét érinti: a Nemzeti Tankönyvkiadó hatszáz iskolának terjeszti a saját tankönyveit közvetlenül, a maradék, nagyjából kétezer iskolának a többi, bojkottot hirdető terjesztő viszi ki a köteteket.

Kiss János Tamás, a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. vezérigazgatója hétfőn közölte: döntésük nem a terjesztőkkel vállalt szolidaritás megtagadásáról szól. Üzletpolitikájuk része, hogy ha megrendelést kapnak, akkor azt teljesítik, a fizetési hátralékba került önkormányzatokkal pedig megegyezésre törekszenek.

A napilap cikke szerint Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára kedden egyeztetni fog a tankönyvterjesztőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik