Belföld

Pest megye lerója tartozását

160 millió forint idő előtti kifizetése van folyamatban az államkincstárnak köszönhetően a nevelőszülők juttatásaira és ingyentankönyvekre.

A szeptember közepén esedékes illetékbevétel és normatív támogatás bizonyos részének előre hozott átutalását kérte a Magyar Államkincstártól a Pest megyei önkormányzat, hogy biztosíthassa a megye 34 középiskolájában az ingyenes tankönyveket – tájékoztatta a megyeháza sajtófőnöke kedden az MTI-t.

Ambrus András elmondta, hogy a kincstárral történt megegyezés alapján 160 millió forint idő előtti kifizetése van folyamatban. Ebből a pénzből 90 milliót a nevelőszülők másfél havi elmaradt juttatásainak kiegyenlítésére fordítanak, 70 milliót pedig közvetlenül a megyei fenntartású középiskolák gazdasági központjaiba utal a kincstár.

Ez a pénz elegendő lesz ahhoz, hogy a jogosult mintegy hatezer diák legkésőbb hétfőn megkapja a könyveket – tette hozzá a sajtófőnök.

Ambrus András azzal magyarázta a néhány napos csúszást, hogy a pénznek először meg kell érkeznie az iskolákhoz, hogy aztán kifizethessék a könyvterjesztőket.

A terjesztő cégek megígérték: amint befut hozzájuk a pénz, szállítanak, annak ellenére, hogy a megyeháza továbbra is adós marad a tavalyi tankönyvek árával, 50 millió forinttal. A sajtófőnök szerint Pest megye önkormányzata mielőbb igyekszik rendezni tankönyves tartozását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik