Belföld

Minden magyar állampolgár szavazhat

Az új választójogi törvényben az tekinthető csak biztosnak, hogy minden magyar állampolgárnak lesz választójoga.

Erről a fideszes Gulyás Gergely számolt be a Magyar Hírlapnak adott interjúban. A szakpolitikus nem titkolta, hogy a kormányoldalon belül is több elképzelés van arról, hogy a külhoni magyarok pártlistára vagy független jelöltekre szavazhassanak.

Hangsúlyozta: a határokon kívül élő magyarság érdekében jó lenne, ha ez a kérdés nem válna aktuálpolitikai viták áldozatává. ezért mind az érintettek, mind az ellenzék képviselőinek véleményére érdemes figyelemmel lenni. “Utóbbiak közül természetesen csak azokra gondolok, akik legalábbis elfogadják, hogy minden magyar állampolgár választójoggal rendelkezik” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy eldőlt-e már, hány választókerület, egyéni körzet lesz, Gulyás Gergely közölte: a Fidesz elnökségének javaslatát Áder János még júniusban ismertette, eszerint száz egyéni és ugyanennyi listás választókerület lenne, “de szeretnénk megismerni az ellenzéki pártok elképzeléseit.”

Az biztos, hogy vegyes rendszerben érdemes gondolkodni, tehát a választópolgárnak a pártra való szavazás mellett legyen lehetősége saját egyéni képviselőt is választani – mondta a Magyar Hírlapnak a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik