Belföld

Gyorshajtó, tilosban parkoló és karambolozó állami vezetők

Azt nem tudhatjuk meg, hogy kik azok az állami vezetők, akik szolgálati autókkal szabálytalankodtak.

Idén eddig 25 alkalommal bírságoltak meg gyorshajtásért állami vezetőt, szemben a tavalyi 12-vel – közölte a Blikkel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A tárca azonban személyiségi jogokra hivatkozva nem közölte a gyorshajtók nevét, és a büntetéseket sem részletezte. Csak annyit közöltek, hogy a szolgálati autókat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak 1,5 millió forintnyi bírságot kellett befizetnie a gyorshajtók után.

A szolgálati autót használó állami vezetők nem csak a sebességkorlátozást szegték meg. Két esetben a behajtani tilos táblát hagyták figyelmen kívül, ami fejenként ötvenezer forintos büntetést ért, sőt a kerékbilinccsel is megismerkedtek, hiszen három esetben tilosban álltak meg, ezt alkalmanként 30 ezer forintjuk bánta.

Az állami vezetők egy év alatt hétszer törtek össze vagy húztak meg szolgálati autót, ezekkel többnyire 35-180 ezer forintos kárt okoztak. A legsúlyosabb balesetben a kár 456 ezer forint volt.

A kisebb baleseteket általában figyelmetlenség okozta. Kétszer a követési távolságot nem tartották be a sofőrök, háromszor parkoláskor mérték fel rosszul a távolságot és húzták meg a kocsit, egyszer pedig kanyarodáskor hajtottak neki egy másik járműnek. Egy komolyabb baleset a jeges út miatt történt, amikor a jármű megcsúszott és lesodródott az útról – olvasható a Blikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik