Belföld

Fûtéstámogatás – kevesebbõl többnek

A Nemzeti Erõforrás Minisztérium (Nefmi) becslése szerint szeptembertõl 700-800 ezren kaphatnak lakásfenntartási támogatást, amelynek szeptember 1-jei hatállyal részévé válik a fûtési támogatás is - írja a Népszabadság.

A lap adatai szerint jelenleg közel egymillió család részesül kifejezetten csak szociális gáz- és távhõ-ártámogatásban. Ha ehhez hozzávesszük, hogy számos más jogcímen is igényelhetõ lesz a támogatás, a kormány szándékai ellenére sokan eleshetnek majd a kedvezményektõl.

A támogatásra az önkormányzatok szociális normatívái között az idei költségvetés mintegy 22,5 milliárd forintot biztosít – közölte a Nefmi. A korábbi években csupán az energiatámogatásra évi 100 milliárd forintnyi összeg ment ki. Ráadásul az eddigiekhez képest sokkal több jogcímen nyújtható be az igény. Vezetékes/palackos gáz, távhõ, fa, szén, áram vagy bármi más fûtési mód esetén van esély a kedvezményre.

Ezen túlmenõen többek között lakbérre, albérletre, közös költségre, csatornahasználati díjra, szemétszállításra, világításra és vízfogyasztásra is kaphatnak segítséget a rászorulók. A Népszabadság szerint a kormány úgy fog jóval több lehetséges jogcímen az eddigieknél kevesebb pénzt szétosztani, hogy alapos szûrések lesznek: mostantól az önkormányzatoknak “jövedelmi” mellett “vagyoni” ellenõrzést is kell végezniük az elbírálás elõtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik