Belföld

Feloszlatnák a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat

A Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom jogi úton kezdeményezi a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom feloszlatását - jelentette be Sass Szabolcs, a Societas elnöke.

Sass Szabolcs a Jobbik budapesti székháza elõtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: azért gyûltek össze a Jobbik székháza elõtt, mert elegük van a Jobbik és “fiókszervezetei” keltette gyûlöletbõl, uszításból, kirekesztésbõl és “náci romantikából”. Mint mondta, Vona Gábor és barátai “gyilkosságra uszítanak,” ezzel szemben õk – a rendszerváltás értékeit szem elõtt tartva – nem fegyvert rántanak, hanem tollat. Végh Edvárd, a Baloldali Demokrata Kör elnöke közölte, sajtótájékoztatójukkal a szélsõjobboldal elõretörése ellen tiltakoznak, majd arra kérte a körülette álló tömeget határolódjon el a szélsõjobboldali, náci és fasiszta eszméktõl. A helyszínen néhány újságíró mellett több jobbikos parlamenti képviselõ, illetve mintegy száz Jobbik-szimpatizáns is jelen volt.

Sass Szabolcs és Végh Edvárd sajtótájékoztatója végén széttépett, majd a kukába dobott egy “szélsõjobboldal” feliratú papírlapot, ezzel egy idõben Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója és Szilágyi György, a párt parlamenti képviselõje pedig egy Che Guevara portréjával leragasztott vörös csillagot ejtett a szemetesbe. Szabó Gábor ezután fennhangon azt mondta, a Jobbik nem a szélsõjobboldalt, hanem a “valódi nemzeti radikalizmust” képviseli.

A Jobbik-szimpatizánsok ezt megelõzõen többször is gúnyos tapssal és nevetéssel, illetve bekiabálásokkal válaszoltak a baloldali politikusok felszólalásaira, nem kímélve például a szintén jelen lévõ, ám meg nem szólaló Szanyi Tibort, az MSZP elnökségi tagját.

Az esemény ideje alatt számos rendõrt lehetett látni a XI. kerületi Villányi úton és környékén, ám beavatkozniuk nem kellett, mivel a sajtótájékoztató rendbontás nélkül ért véget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik