Belföld

Ezermilliárdos spórolás jön?

Fel van adva a lecke Matolcsy Györgynek. A Világgazdaság szerint 1000 milliárdot kell megtakarítania a költségvetésben ahhoz, hogy teljesítsük a 2012-re vállalt, a GDP arányában 2,5 százalékos hiánycélt.

A hatalmas tétel részben a Széll Kálmán-tervben található kiigazításból, részben a lassabb gazdasági növekedés és egyéb év közbeni folyamatok hatásából tevõdik össze – írja a lap. A Világgazdaság szerint ráadásul a Széll Kálmán-terv jövõre nem a hónapok óta emlegetett 550 milliárd forinttal fogja javítani az egyenleget, hanem csupán 460 milliárddal.

Elõbbi szám ugyanis az úgynevezett államadósság-csökkentõ alap (praktikusan az állam ölébe hullott magán-nyugdíjpénztári vagyon) 90 milliárd forintos hozzájárulásával jön ki, holott arról már döntöttek, hogy a kasszákból származó pénzekkel jövõre már nem „dúsítják fel” a büdzsét: amit lehet, idén fordítanak az államadósság csökkentésére, az egyenleg javítására, valamint a közlekedési cégek adósságának átvállalására.

Kétséges, miként lehet jövõre csaknem 90 milliárdot megtakarítani a rokkantellátásokon úgy, hogy a beharangozott felülvizsgálat még el sem kezdõdött. A Policy Agenda múlt heti elemzése is rávilágított: ekkora megtakarítás csak úgy érhetõ el, ha mintegy 120 ezer ember járandóságának a folyósítását már az év elején sikerül leállítani. Azt sem könnyû megítélni, valóban hoz-e közel kétszázmilliárd forintot az álláskeresési járadék idejének csökkentése, a táppénzszabályok szigorítása, a családtámogatási ellátások befagyasztása.

Összességében – a Világgazdaság számítása szerint – a 250 milliárdos stabilitási zárolás nélkül is kijön egy bõ 1000 milliárd forintos kiigazítási igény. Mivel valamekkora gazdasági bõvülés mégis várható idén, ez 200-300 milliárddal csökkentheti a megszorítások szükséges mértékét, de a 700-800 milliárd körüli megtakarítási kényszer is meglehetõsen brutálisan hangzik – írja a Világgazdaság.

Varga Mihály: 8-10 tétellel lefedhetõ a hiány

Varga Mihály szerint az idei év fõ feladata, hogy lefedjék azt a 80-100 milliárd forint körüli államháztartási hiányt, amely akkor keletkezik, ha a tervezetthez képest valóban alacsonyabb, az elsõ becslések szerint 2 százalék vagy az alatti lesz az ez évi gazdasági növekedés.

A Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár a Hír TV Kontraszt címû mûsorában azt mondta, 8-10 tétel kellhet ahhoz, hogy a költségvetési hiány így is 3 százalék alatt maradjon. Mint mondta: “nem lesz egy egyszerû történet” a hiány eltüntetése, a kormány ehhez minden lehetõséget megvizsgál, így a szuperbruttó kivezetésének elhalasztását, a szolidaritási adó bevezetését is. Egy esetleges kormányátalakítást firtató felvetésre a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár azt mondta: kisebb változások elképzelhetõek, nagy átalakítások viszont egyelõre nem lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik