Belföld

MSZP: áfacsökkentést az alapvető élelmiszereknél!

Az MSZP értetlenül áll azon sajtóinformáció előtt, amely szerint a kormány nem csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját.

Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke közleményében azt írta, értetlenségük oka, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) “az elképzelést eddig egyértelműen támogatta, és Orbán Viktor miniszterelnök sem ellenezte”.

Szomorú lenne, ha az alapélelmiszerek forgalmi adójának csökkentése “napi finanszírozási gondok” miatt hiúsulna meg akkor, amikor 550 milliárd forint jut a gazdag családok adókedvezményeire, 500 milliárd forintot el lehet költeni Mol-részvényekre, és akad az államkasszában 12 milliárd forint a debreceni magán-futballstadion felépítésre is – közölte Gőgös.

Gőgös Zoltán megjegyzi, az áfacsökkentés a VM számításai szerint is legfeljebb évi 240 milliárd forint kiesést jelentene a költségvetésből. Ez az összeg azonban bőven visszacsorogna a büdzsébe a várható forgalomélénkülés és “kifehéredés” következtében, nem beszélve arról, hogy “az eddig masszívan szegényellenes politikát folytató Fidesz-KDNP-kormánynak az első olyan intézkedése lehetne, amely mind a társadalmi felzárkóztatás, mind a nemzetgazdaság szempontjából haszonnal kecsegtetne” – értékeli.

Leszögezi: az MSZP, amely kormányzása idején az áfacsökkentés folyamatát elindította, ezért továbbra is az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának mérséklését javasolja, akár szűk termékcsoportokra lebontva, fokozatosan bevezetve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik