Belföld

Készülődés a parlamenti szezonkezdetre

A kormánypártok frakciói és az ellenzéki képviselőcsoportok megkezdik a felkészülést az őszi ülésszakra.

Az Országgyűlésben működő képviselőcsoportok szeptember elején tartják első üléseiket a 12-én kezdődő őszi ülésszak előkészítéseként. A kormánypártok frakciói elé kerülő témák között szerepel majd többek között az igazságszolgáltatás átalakítása és az új választójogi törvény, az ellenzéki képviselőcsoportok pedig napirenden tervezik tartani a devizahitelesek ügyét, az egykulcsos adórendszer és a munka törvénykönyve tervezetének kritikáját

A Házra a jövő évi költségvetés megalkotásán túl egy sor sarkalatos jogszabály megalkotása vár, a kormány törvényalkotási programjában hatvannál több előterjesztés szerepel.

A Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőcsoportja Hajdúszoboszlón tartja szeptember 7-től 9-ig az őszi parlamenti ülésszak előtti, kihelyezett, évadnyitó frakcióülését. Lázár János Fidesz-frakcióvezető korábbi tájékoztatása szerint a tanácskozáson várhatóan téma lesz az igazságszolgáltatás átalakítása, az új választójogi törvény, az oktatás, az egészségügy és a közösségi közlekedés átalakítása, valamint egy földtörvénycsomag megalkotása. A helyszínen ülésezik majd a Fidesz elnöksége is.

Az MSZP szeptember elején kétnapos frakcióülést tart, ahol megvitatják a képviselőcsoport őszi ülésszakra vonatkozó terveit. Az már eldőlt, hogy a szocialisták vitanapot kezdeményeznek a magyar gazdaság helyzetéről, és ősszel újra benyújtják a kétkulcsos adórendszerre vonatkozó indítványukat. A devizahitelesek megsegítését célzó kilencpontos határozati javaslatot pedig már be is terjesztette az Országgyűlésnek Mesterházy Attila, Simon Gábor és Tóth Csaba, a szocialisták emellett eseti bizottság felállítását javasolják a téma figyelemmel kísérésére.

A Jobbik szeptember elején tartja évadnyitó frakcióülését, ahol meghatározzák a képviselőcsoport munkarendjét is – mondta el az MTI-nek ez ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Volner János közlése szerint az Országgyűlés őszi ülésszakában a legfontosabb feladatuknak a devizahitelesek helyzetének megoldását, valamint az egykulcsos adórendszerrel kapcsolatos kritika folytatását tartják, de lesznek közbiztonsági és büntetés-végrehajtási törvénymódosítási indítványai is a Jobbik képviselőinek.

Az LMP a parlamenti szezonkezdet előtt több napos frakcióülést tart Esztergom-Búbánatvölgyben mondta el az MTI-nek Schiffer András frakcióvezető. A politikus közölte, hogy ezen a tanácskozáson többek között a kormány jogalkotási programjáról, valamint a zöld fordulathoz, illetve az LMP zöld munkahely-teremtési terveihez kapcsolódó jogalkotási és országjárási terveikről beszélnek Elmondta azt is, hogy a frakció megtárgyalja, hogyan lépjenek fel az általa “a kizsákmányolás törvénykönyvének” nevezett munka törvénykönyve változtatásaival szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik