Belföld

Szalai: politikai támadás volt a médiaszabályozási vita

Nem a törvényi szabályozást, hanem a törvény alkotását támadták; kizárólag politikai okokból - vélekedett a szakma Janne d'Arcja.

Szalai Annamária szerint a médiatörvényt bírálók valójában nem magát a jogszabályt, hanem a médiaszabályozás tényét próbálták kritizálni, s az is jól látható tendencia volt, hogy összehangolt politikai támadásról van szó.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke csütörtökön Szentendrén, a Rákóczi Szövetség XXIII. nyári főiskolás táborában tartott előadásán ehhez azt is hozzátette: a kritikát az is felerősítette, hogy az év első felében Magyarország volt az EU soros elnöke.

A Médiatanács elnöke a magyarországi és határon túli magyar főiskolásoknak tartott előadásában tételesen is kitért a médiatörvényt ért bírálatokra. Szalai Annamária egyebek mellett cáfolta, hogy a hatóság a nyomtatott vagy az internetes sajtó kiegyensúlyozottságát vizsgálná vagy vizsgálhatná.

Szalai Annamária megismételte, hogy sem az internetes blogokat, sem a kommenteket nem vizsgálják. Az NMHH elnöke ugyanakkor ésszerűnek nevezte a bírságok felső határának emelését, mert a korábbi összegeknek nem volt visszatartó erejük.

Az NMHH elnöke visszautasította azokat a kritikákat, amelyek szerint a médiatörvényben “gumiszabályok”, vagyis többféleképpen értelmezhető fogalmak lennének. Szalai Annamária azt is hangsúlyozta, hogy az NMHH elnökének rendeletalkotási joga kizárólag a hírközlés területére vonatkozik.

Az NMHH elnöke – mint mondta – bízik abban, hogy a közmédiumok pár év múlva talpra állnak, s ez azért is jelentős eredmény lehet, mert némelyik közmédium szinte felélte vagyonát, és a rendszerben az új vezetők érkezéséig összesen 15 milliárd forintos adósságot halmoztak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik