Belföld

Kószáló reálhozamok

A helytelen vagy elégtelen adatokkal érkező magán-nyugdíjpénztári utalványokat a Magyar Posta visszaküldte a pénztáraknak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden arra szólította fel a magánnyugdíjpénztárakat, hogy a zökkenőmentes elszámolás érdekében a volt pénztártagok adatmódosítási kérelmének tegyenek eleget, valamint az át nem vett és a magánnyugdíjpénztárakhoz visszaérkezett összegek kifizetését augusztus 31-ig ismét tegyék meg.

A Stabilitás Pénztárszövetség szerdai közleményében viszont kifogásolta, hogy a posta szeptember 16-ig visszatartja az elakadt utalásokat, így a pénztárak nem tudják határidőn belül teljesíteni a minisztérium felszólítását.

A Magyar Posta csütörtökön az MTI-vel azt közölte: a posta az utalványban megjelölt címhelyen 150.000 forintig házhoz kézbesíti a reálhozamot. Abban az esetben, ha a házhoz kézbesítés a címzett távollétében sikertelen volt, a kézbesítő értesítést hagy az ügyfélnek. A 150 ezer forintot meghaladó összegű utalványokról az ügyfelek szintén értesítést kapnak, amellyel a megjelölt postahelyen vehetik át az utalvány összegét.

Válaszában a posta rámutat: a postai szabályozás szerint csak és kizárólag az így kiértesített ügyfelek vehetik át szeptember 16-áig reálhozamukat az értesítésben megjelölt helyen. Erről a posta az ügyfeleket, illetve a nyugdíjpénztárakat is értesítette. Azoknak ügyfeleknek, akik szeptember 5-ig nem veszik át a pénzt, a posta szeptember 16-a előtt ismét értesítést küld.

A kézbesíthetetlen utalványokat a posta haladéktalanul visszaküldi a folyósító nyugdíjpénztárnak, és semmilyen módon nem akadályozza a pénztárakat abban, hogy ezeket az összegeket újra folyósítsák az ügyfélnek, feltéve, hogy időközben a címadatok pontosítása megtörtént.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik