Belföld

Milliárdokért szépítik a hulladéklerakókat

Az elavult, erősen szennyező lerakók rekultivációjára, köztük 25 teljes felszámolására a környezet védelme miatt van szükség.

Hulladéklerakókat rekultiválnak a Dél-Dunántúlon szeptembertől, a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program keretében zajló és 89 települést érintő munkálatokra 6,9 milliárd forintot költenek. A munkálatok nem csupán a lerakott hulladék lefedését és növények ültetését foglalja magában, hanem figyelőkutak kialakítását is, amelyek segítségével folyamatosan ellenőrizhető a környék ivóvízének minősége – tájékoztatta a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás az MTI-t.

“Három település kivételével már mindenhol átadták a munkaterületeket. Az építkezés a tervek jóváhagyása miatt még várat magára, de várhatóan szeptemberre zöld utat kap” – írták a közleményben. A társulás utalt rá: az érintett települések lakosai pozitívan fogadják a projektet. Egy közelmúltban végzett felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek közel 80 százaléka rendezetlennek, zavarónak, vagy bűzösnek tartja a lerakókat.

Papp Gábor, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője korábban az MTI-nek elmondta: a Mecsek-Dráva program összesen mintegy 25 milliárd forintba kerül, és az erősen szennyező lerakók rekultivációja mellett a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását célozza.

A program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el, s meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik