Belföld

A LIGA visszautasítja Szíjjártó kijelentését az új szabályozást ellenzőkről

A LIGA Szakszervezetek visszautasítja a miniszterelnök szóvivőjének keddi közlését, miszerint az új munka törvénykönyvét ellenzők a munkanélküliség pártján állnak.

A szakszervezeti konföderáció az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hozzáteszi: egyetértenek ugyanakkor Szijjártó Péter azon gondolatával, hogy “Magyarország számára az egyik legnagyobb gondot a magas munkanélküliség okozza”, illetve, hogy “az elmúlt nyolc év elhibázott gazdaságpolitikája … miatt évről évre csökkent a dolgozó emberek száma.” Egyúttal felhívják a szóvivő figyelmét arra, hogy “az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikájából másfél évért már ők a felelősek”.

Kifejtik: a LIGA Szakszervezetek alapos szakmai elemzést követően utasította el a munka törvénykönyve tervezetét. Az elkészített és közzétett 80 oldalas munkajogi anyag következtetései egyértelműen azt mutatják, hogy a tervezett változtatások a foglalkoztatás növekedése ellen hatnak, nem szolgálják sem a munkanélküliség csökkentését, sem a gazdaság kifehérítését – fogalmaznak. Úgy látják, hogy a tervezet életbe léptetése esetén számtalan munkahely válna feleslegessé, az állásukat megőrzők fizetése pedig drasztikusan csökkenne. Mindeközben a munkaidő és a szabadságok szabályozása úgy változna pusztán a munkaadók kedvéért, hogy az családok ezreit tenné tönkre – áll a közleményben.

Szijjártó Péter kedden úgy fogalmazott: aki az új munka törvénykönyvének szükségességével nem ért egyet, az a munkanélküliség pártjára áll. A miniszterelnök szóvivője így kommentálta azt, hogy Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke – miután a munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel tárgyalt – azt mondta: az MSZP és a szakszervezeti konföderációk szerint sincs szükség új jogszabályra a jelenlegi munka törvénykönyve helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik