Belföld

Gyurcsányékra ronthat az alkotmányügyi bizottság

Salamon László szerint az elsõk között kell eleget tenniük az államadósságot vizsgáló albizottság kérésének.

Az Országgyûlés alkotmányügyi bizottsága várhatóan már a szeptember 12-én kezdõdõ õszi ülésszakot megelõzõ elsõ ülésén foglalkozni fog azzal a megkereséssel, hogy vizsgálják meg, milyen lehetõség van a jogi felelõsségre vonásra a 2002-2010 közötti államadósság-növekedéssel kapcsolatban.

Ezt a testület vezetését – az alkotmánybíróvá választott fideszes Balsai Istvántól – szeptembertõl átvevõ kereszténydemokrata Salamon László nyilatkozta, azzal kapcsolatban, hogy az államadósságot vizsgáló parlamenti albizottság július végén elfogadott jelentésében az áll: felkérik az alkotmányügyi, valamint a számvevõszéki és költségvetési bizottságot, hogy vizsgálják meg a jogi felelõsség megállapításának lehetõségét a 2002-2010 közötti eladósodással összefüggésben.

Salamon László – tekintettel arra, hogy szeptember elsejéig még nem õ a bizottság elnöke – részletekbe egyelõre nem kíván bocsátkozni arról, milyen munkamódszert választhat a testület a megkeresés teljesítésére.

Jelezte, hogy egyelõre a megkeresésrõl is csak a sajtóból értesült, azt azonban érzékeltette: álláspontja szerint a felkérésnek “az elsõk között” eleget kell tenni.

Megjegyezte, hogy a házbizottság, illetve a bizottsági elnöki értekezlet állásfoglalása is befolyásolja, mikor ül össze az alkotmányügyi bizottság, de ez várhatóan a plenáris ülést megelõzõ héten megtörténik. Ezen a tanácskozáson már szóba kerülhet a téma, például a munkamódszert illetõen – bocsátotta elõre Salamon László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik