Belföld

Milliárdos fazonigazítás a rendőrségen

Beolvasztják az őrezredet a Készenléti Rendőrségbe - értesült a HVG. Az átalakítást a rendőrök fizetése bánhatja.

Újabb átszervezés körvonalazódik a rendőrségen – írja a hvg.hu. A hírportál értesülése szerint 2012 január elsejével megszűnik a Köztársasági Őrezred. A testületet a költségtakarékosság szellemében beolvasztják a Készenléti Rendőrségbe.

Jelenleg az 1200 főt foglalkoztató őrezred látja el az Országgyűlés elnökének, valamint az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökének védelmét, és hozzájuk tartozik a hazánkba látogató külföldi állami vezetők megóvása is. A szervezet biztosítja a kormányzati szempontból kiemelt jelentőségű objektumok védelmét, valamint a hazai és nemzetközi állami rendezvényeket. Eredetileg az őrezredhez tartozott a miniszterelnök és az államfő védelme is, ám e feladatok tavaly átkerültek a szeptember elsejével létrehozott Terrorelhárítási Központhoz, melynek élére Orbán Viktor korábbi testőre, Hajdú János került.

Az őrezred megszűnésével kézenfekvő lett volna, hogy az őrezred teljesen betagozódjon a terrorelhárítás rendszerébe, a HVG azonban úgy tudja, hogy az ötletért a megnövekedő feladatok miatt a TEK-esek nem lelkesedtek. Végül úgy döntöttek, hogy a Készenléti Rendőrség veszi át az őrezred feladatait és vélhetően az állományát is, ami valószínűleg az alkalmazottak fizetésére is erősen kihat a jövőben. Az őrezred ugyanis az ORFK önálló gazdálkodású, központi költségvetési egysége, míg a Készenléti Rendőrség területi szerv.

Vagyis jelentős különbség van a két szervezet dolgozóinak fizetése között a központiak javára. Ha ők a területi szervhez kerülnek, akkor a dolgozók alacsonyabb bérre számíthatnak. Emiatt sokan dönthetnek úgy, hogy inkább nyugdíjba mennek. A távozók kifizetése és az átszervezés teljes költsége a hvg.hu-nak nyilatkozó bennfentesek szerint milliárdokra is rúghat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik