Belföld

Egy kisvárosnyival kevesebben vagyunk

Mintegy 24 ezer 500-zal csökkent a népességszám Magyarországon 2011 elsõ félévében - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az elsõ félévben 41 ezer 586 gyermek született, 8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a halálozások száma 66 ezer 34 volt, ami 1,6 százalékos emelkedést jelent 2010 azonos idõszakhoz képest. A természetes fogyás 24 ezer 448 fõ volt, 4663-mal több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az idõszak végén 9 millió 968 ezer volt.

A születésszám összességében 8 százalékkal csökkent, ez 3592 újszülöttel kevesebbet jelentett, mint egy éve. A visszaesés a legjelentõsebb Közép- és Nyugat-Dunántúlon volt. A legkisebb, 4,4 százalékos csökkenés Észak-Magyarországon volt.

A halálozások száma négy régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben a Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon 4,4, illetve 3,4 százalékkal, három régióban viszont kismértékben elmaradt az elõzõ évitõl. A természetes fogyás valamennyi régióban meghaladta az egy évvel korábbit. Mértéke Közép-Magyarországon volt a legnagyobb, Észak-Magyarországon a legkisebb.

A vizsgált idõszakban 14 ezer 440 házasságkötést regisztráltak, 193-mal kevesebbet, mint az elõzõ év azonos idõszakában. Kicsit többen házasodtak a Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon, de a többi régióban csökkent, a legnagyobb, 6,4 százalékos visszaesés az Észak-Alföldön volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik