Belföld

138 százalékos a zsúfoltság a börtönökben

Kilenc százalékkal nőtt a fogvatartottak száma az elmúlt évhez képest a büntetés-végrehajtási intézetekben.

A jelenlegi adatok szerint a börtönökben, fegyházakban és fogházakban jelenleg 17 300-an töltik büntetésüket, vagy vannak előzetes letartóztatásban – közölte a Belügyminisztérium az MTI megkeresésére.

Előzetes letartóztatásban csaknem ötezren vannak, ők azonban nem számítanak elítéltnek, mert ügyükben még nem döntött jogerősen a bíróság.

Az egyes intézetek zsúfoltságát bővítésekkel, valamint az előzetes letartóztatásban lévők más, kevésbé telített börtönökbe történő átszállításával próbálják meg enyhíteni. Ez Észak- és Kelet-Magyarországon, a fővárosban és Baranya megyében a legnagyobb.

Az intézetrendszer befogadóképességét három százalékkal bővítették; ez jórészt az Állampusztai Országos Bv. Intézet solti objektumában található körletrészek, valamint a Fővárosi Bv. Intézet Gyorskocsi utcai objektum újranyitásának köszönhető.

A női fogvatartottak száma ezer körüli; ez az összes fogvatartott mintegy hat százaléka. Anya-gyermek körlet az országban egyetlen helyen, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben található, ahol a fogva tartás ideje alatt született gyermekek 6-12 hónapig maradhatnak az anyjuk mellett.

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést jelenleg tizenöten töltenek az intézetekben, külön körleten elhelyezve; a büntetéseket emberölés minősített eseteiért szabtak ki.

Az elítéltek az összes büntetés-végrehajtási intézetben végeznek – az intézetfenntartáshoz, ellátáshoz kapcsolódó – munkát.

Az elítéltek eddig csaknem tízezer egyenruhát varrtak a rendőrségnek, a járőrök ma már ebben teljesítenek szolgálatot. A cél az, hogy a jövőben még ennél is nagyobb szerepet kapjanak a büntetés-végrehajtás ellátásában. A kormányváltás idején majdnem nulláról induló önellátási mutatókat jövőre 65 százalékra, 2013-ra pedig a felső határnak számító 80 százalékra kívánja emelni a Belügyminisztérium.

A fogvatartottak “reintegráció elősegítése céljából” művészeti tevékenységet is folytathatnak, szakkörökön vehetnek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik