Belföld

Semjén a keleti kereszténységnek ígért segítséget

A keleti kereszténység "pápájának" budapesti látogatásakor a magyar politikus támogatást ígért, és szorgalmazta a vallási türelmet, cserébe pajzsot is kapott.

Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a kelet-nyugati egyházi párbeszéd szempontjából III. Senuda, kopt pápa magyarországi látogatását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki szombaton a Parlamentben folytatott megbeszélést az egyházfővel.

Az egyházi vezetőt – egyiptomi egyházi szóhasználat szerint kopt pápát – tavaly nyáron Semjén Zsolt hívta meg magyarországi látogatásra, amelyet Orbán Viktor kormányfő ez év eleji egyiptomi látogatásakor megerősített.

Az egyházi diplomáciáért is felelős miniszterelnök-helyettes újságírók előtt azt mondta: “megkockáztatja a kijelentést, hogy a nyugati kereszténység sorsára hagyta a keleti keresztényeket”. Sokkal nagyobb segítséget kellene nyújtani a nyugati keresztényeknek a keleti keresztények számára.

Magyarország igyekszik megtenni e téren, amit lehet – fűzte hozzá Semjén Zsolt, aki felidézte, a magyar uniós elnökség alatt a hazai diplomácia nagy sikere volt, hogy a kopt keresztényeket ért támadások kapcsán az unió elítélte a keresztények elleni atrocitásokat.

A kereszténydemokrata politikus szavai szerint “nekünk kettős feladatunk van”, egyfelől kiállni az üldözött keresztények mellett, másrészt “fontos a vallásközi párbeszéd”. Kitért arra, hogy a kopt egyháznak a mai napig vannak vértanúi, ott ez mindennapi valóság.

Az iszlám egy világvallás és egy nagy kultúra, ezért igazságtalan és történelemhamisítás, ha az iszlám kultúra és a szélsőséges jelenségek közé egyenlőségjelet próbálnak tenni – fogalmazott Semjén Zsolt.

Mi nagyra értékeljük azt, hogy Egyiptom és az arab országok jelentős részének kormányzata igyekszik gátat vetni a szélsőséges csoportok megnyilvánulásainak – mondta a miniszterelnök-helyettes, hangsúlyozva, számunkra az a fontos, hogy megerősítsük az ott élő keresztényeket és még határozottabb fellépésre bíztassuk az ottani kormányokat az ilyen jelenségekkel szemben.

III. Senuda a találkozó után, a vasárnap Budapesten felszentelendő első magyarországi kopt templomról azt mondta, hogy az nagyon jelentős lépés egyháza és annak kelet-európai jelenléte szempontjából. Mint mondta, eljutottak oda, hogy most már az összes kontinensen jelen vannak püspökeik és templomaik.

Az egyházi vezető a találkozón a Kopt Ortodox Egyház Pajzsa elismerést adott át Semjén Zsoltnak a keresztényi élet szolgálatában végzett tevékenységéért, “a keresztényi szeret, békesség és az emberi méltóság védelmében kifejtett erőfeszítéseiért, szociális, kulturális, emberi jogi munkásságáért”.

A kopt egyházat a hagyomány szerint Szent Márk alapította, aki Alexandria püspöke, az egyház első vértanúja volt. A keresztény lakosság Egyiptomban 10-12 százalék körül van, gazdasági befolyásuk ugyanakkor igen jelentős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik