Belföld

Schmitt a történelmi helyzet miatt nem vétózik

Az államfő közölte: csak azért nem fog visszaküldeni törvényt, hogy az önmaga tekintélyét építse.

Az elmúlt egy évben tartása lett a nemzetnek, erősebb és egységesebb lett – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent interjújában, hozzátéve: reméli, hogy Szent István ünnepén az emberek is megélik azt az érzést, hogy az általuk választott vezetők tisztes erőfeszítést tesznek, és alázatosan dolgoznak.

A lapnak arra a kérdésére, nem bánja-e, hogy az új alkotmány nem hozott létre erősebb elnöki intézményt, elmondta: nem protokolláris a magyar államfő szerepe, hiszen a kinevezéseknél és a törvényhozásnál jelentős a mozgástere, és vétójogai vannak.

Arra felvetésre, hogy ez utóbbi jogával az elmúlt egy évben egyszer sem élt, Schmitt Pál kifejtette: egészen más történelmi helyzetben dolgozik, mint a korábbi elnökök, és markáns pártkötődésű emberként került az elnöki székbe. Megjegyezte, hogy a mai kormánypártok helyzete történelmi, Európában még nem volt példa ilyen fokú választói felhatalmazásra. “Ezt a nagyon erős, szuverén népakaratot nekem is tiszteletben kell tartanom” – mondta, hozzátéve, hogy a társadalmi, gazdasági, morális válság kezelése kényszer szülte vagy nem szokványos döntéseket igényel.

A változás érdekében erőn felül végzett munka szerinte magában hordozza a hibázás lehetőségét, de ilyen esetekben is fontosabb érdek fűződik az összességében jó döntés szentesítéséhez, s neki egy törvény aláírását e szemszögből is meg kell fontolnia.

“… csak azért, hogy önmagam tekintélyét építsem, nem fogok visszaküldeni törvényeket, miközben az ország az eladósodottsággal küzd. Nekem nemzetünk sorsa fontos, nem a személyem megítélése” – mondta a köztársasági elnök.

A lap kérdésére Schmitt Pál közölte, hogy az ősszel a parlament elé kerülő sarkalatos törvények ügyében meg fog szólalni. Elmondja például a honatyáknak, hogy mit vár az új választási törvénytől: azt, hogy biztosítsák az összes politikai erő esélyegyenlőségét, az új rendszer tiszta, közérthető és demokratikus legyen.

“Az emberek elnökeként olyan választási rendszert szeretnék, amely kifejezi a népakaratot, épp ezért igazságos, a mindenkori többség győzelmét segíti elő, emellett lehetőséget teremt a stabil kormányzásra, és megszilárdítja a rendet” – mondta az államfő. Jelezte: lesz véleménye az Alkotmánybíróságról, a bíróságokról vagy a helyhatóságokról szóló törvényről is.

Arra a kérdésre, kihasználja-e szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerét, hogy meggyőzze az országot és a kormányt igazságtalanul vagy tényismeret nélkül bíráló külföldi politikusokat, Schmitt Pál elmondta, hogy az uniós elnökség fél éve alatt számos alkalommal találkozott a legfontosabb európai vezetőkkel, és mivel az Európai Parlament alelnökeként nemrég még “egy volt közülük”, sokkal hitelesebben tudta elmagyarázni, hogy a médiatörvénnyel vagy az új alaptörvénnyel nincs semmi baj.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik