Belföld

Hajók futottak zátonyra a Balatonon

Az ország több térségében tombolt a vihar. A Balatonnál 100 kilométeres volt a szél. Szombatra megnyugszik az időjárás.

Zátonyra futott vitorlások

Több vitorlás is zátonyra futott vagy felborult a Balatonra péntek délután lecsapó viharban, de mindenkinek sikerült hajóval, vagy úszva partot érnie, eltűnt személyről egyelőre nem érkezett bejelentés. Fonyódon 117 kilométeres/órás széllel tetőzött a vihar, amire időben, több mint egy órával korábban figyelmeztette a fürdőzőket és vitorlázókat a viharjelző rendszer.

Tombolt a vihar

Orkán erejű szél okozott fennakadásokat péntek délután Zala megyében, fákat döntött ki és vezetékeket szakított le az erős szél, zavarok voltak az áram- és a mobilszolgáltatásban is. A Zalai Hírlap online kiadása szerint a 75-ös főúton Rédics és Lenti között elszáradt fák tetejét törte le a viharos szél az útra. Gutorföldén is több fát döntött ki a vihar, Csesztregen az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kerítését döntötte ki a szél, egy udvari pingpongasztalt pedig felkapott és odébb dobott. Somogyban a vihar fákat döntött ki, villanyvezetékeket szakított le; a tűzoltókat 33 helyre riasztották. 42 településen pedig több mint tízezren maradtak áram nélkül.

Leállt a vonatközlekedés

Az ország több pontján leállt a vonatközlekedés az a vihar okozta műszaki gondok miatt.  A MÁV közleménye szerint nem közlekednek a vonatok a székesfehérvári vonalon Mura és Gyékényes között a felső vezeték hibája miatt. Szünetel a vonatforgalom a zalaegerszegi vonalon is, mert Zalaszentiván és Andráshida között több helyen fa dőlt a sínekre.

Szombaton már jó idő lesz

A pénteki másodfokú riasztás után szombatra már megnyugszik az idő. Helyenként megélénkülhet a szél, pár fokkal hűvösebb lesz, de egyébként tiszta, napos időre lehet számítani. Ehhez hasonló idő várható vasárnap is, de ekkor ismét elkezd melegedni az idő. Jövő héten pedig ismét visszatér a kánikula.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik