Belföld

A magánpénztárosoknak is járhat az állami nyugdíj

Az Alkotmánybíróság kiszivárgott határozattervezete szerint azok a magánnyugdíjpénztárban maradt tagok is jogosultak lennének az állami nyugdíjra, akiket jelenleg a törvény kirekeszt ebből a körből. A pénztárszövetség nem nyilatkozik, a kormányoldal elérhetetlen.

Az origo szerint mégis kaphat állami nyugdíjat az a több mint százezer magánpénztári tag, aki nem lépett vissza az állami rendszerbe.

Sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó alkotmánybírósági döntés tervezetéről szóló sajtóhíreket a testület elnöke az MTI érdeklődésére pénteken. Paczolay Péter elmondta: már többször tárgyalták a magánnyugdíj-pénztárakra vonatkozó indítványokat, és még augusztusban fogják is tárgyalni, ám azt nem tudja megmondani, hogy a döntés mikorra készül el.
A tervezet tartalmára vonatkozó kérdéseket az elnök azzal hárította el, hogy Alkotmánybíróságon (Ab) folyamatban lévő ügyről nem adnak felvilágosítást.

Lapunk megkeresésére a Stabilitás Pénztárszövetség úgy válaszolt, megvárják, amíg megszületik a testület hivatalos döntése, híresztelésekre nem kívánnak reagálni. Selmeczi Gabriellát a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottat nem sikerült elérnünk, a Fidesz sajtóosztálya pedig nem válaszolt a megkeresésünkre, így egyelőre nem tudni, mi a forgatókönyv, ha a testület megsemmisíti a törvényt.

Nagyban befolyásolhatja ugyanakkor a mostani helyzetet és 100 ezer magánpénztári tag sorsát, hogy a végleges döntés még szeptember elseje előtt megszületik-e, vagy már az új, „kiegészített” AB dönt az ügyben. Az origo szerint a testületen belül jóval nagyobb többséget élveznek a törvény két pontjának megsemmisítése mellett érvelők, de egészen máshogy festene a helyzet, ha szeptemberben, az új felállásban mondjuk Balsai István, Pokol Béla és a többi, a kétharmados parlament által nemrégen megválasztott bíró véleménye is latba esne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik