Belföld

85 gazdag politikus nem fizette be a különadót

Összesen 168 parlamenti képviselő kapott 2 millió forintnál nagyobb összegű felmentési díjat.

A Pénzcentrum.hu az adóhatóság tájékoztatására hivatkozva csütörtökön arról számolt be, hogy a 98 százalékos különadó által érintett képviselők mintegy negyven százaléka, vagyis összesen 85 politikus nem tett eleget befizetési kötelezettségének a július 31-i határidőig.

Az internetes portál úgy tudja, összesen 168 parlamenti képviselő kapott 2 millió forintnál nagyobb összegű felmentési díjat, míg további 56 olyan magánszemélynek is adót kell fizetnie, akikről az adatszolgáltatatás adattartalma alapján nem lehet megállapítani, hogy országgyűlési képviselői, alpolgármesteri vagy európai parlamenti képviselői minőségükben kaptak-e különadó-köteles jövedelmet.

A Pénzentrum.hu összesítése szerint a különadót bevalló 139 politikus átlagosan 712 ezer forintot, azaz együttesen 99 millió forintot fizetett be az adóhatóságnak.

A portál által idézett legfrissebb adatok szerint eddig összesen csak 1048 különadó-bevallás érkezett az adóhatósághoz, holott a kifizetőktől kapott adatok szerint 1331 magánszemélynek kellett volna május 20-ig elszámolnia a különadó hatálya alá eső jövedelmével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik