Belföld

Orbán: súlyos kihívás előtt állunk

A kormányfő szerint időben elfogadták a devizahiteleseket segítő árfolyamgátat, de rendkívül kedvezőtlenek a gazdasági körülmények.

Súlyos kihívást jelent Magyarországnak és az eurózóna országainak a mostani euróválság – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdai, a témában tartott sajtótájékoztatóján. A kormányfő közölte: nem hagyják, hogy az ország ebben a helyzetben újra eladósodjon. Kijelentette: Magyarország még nincs kívül a veszélyzónán. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem fogják hagyni, hogy a válság árát az emberekkel fizettessék meg.

Megjegyezte: az euró válsága súlyos hatással van Magyarországra, elsősorban a devizahiteles családokra. Kedvez viszont, hogy az Országgyűlés már elfogadta az árfolyamgátról szóló jogszabályokat, mert a későbbi intézkedés már csak “eső után köpönyeg lenne” – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint fel kell készülniük, hogy rendkívül kedvezőtlen gazdasági és pénzügyi állapotok közt kell folytatni az őszi törvényalkotói munkát.

A kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: az euróválság legközvetlenebb hatása Magyarország számára, hogy a devizahiteles családok biztonsága és otthona veszélybe került.

Kampányba is kezd a kormány, hogy minden érintett pontos információkat kapjon, tudhassa és mérlegelhesse, hogy igénybe kívánja-e venni az árfolyamgát lehetőségét. A kabinet arról is döntött, hogy a Fészekrakó Program keretében lakáshitelt felvettek is élhetnek az árfolyamgát lehetőségével – közölte Orbán Viktor.

A miniszterelnök felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy készítsen jelentést, amely feltárja és nyomon követhetővé teszi, milyen út vezetett “a biztonságos és támogatott forinthitelektől a kockázatos devizahitelezésig”. Hozzátette: arra is felkérte Matolcsy Györgyöt, állítson fel egy otthonvédelmi monitoring bizottságot, hogy átláthatóvá és egységessé válhasson a törlesztőrészlet-számítási mechanizmus a különböző bankoknál.

Az árfolyamgáttal élők törlesztőrészletének növekedése 2015 után sem lehet több mint 15 százalék – szögezte le a kormányfő.

Orbán leszögezte: tartani fogják a korábban bejelentetett költségvetési hiányt, és azt három százalék alá viszik, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a rögzített hiánymérték megtartása további intézkedéseket igényel a kiadási és a bevételi oldalon. További államadósság-csökkentő lépések lesznek – tette hozzá. Kiemelte továbbá, hogy az arányos adórendszer teljes kiépítésének politikáját sem adják fel.

A gazdasági növekledést most 2 százalékra becsüli a miniszterelnök, ezért szerinte “alkalmazkodni kell a valósághoz, leépítve a bürokráciát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik