Belföld

Ősztől szabályozhatják a pénznyerő automatákat

A tervek szerint 2012 első félévében áttekintik a kártyatermek szabályozását, ésa teljes ágazatot lefedő új szerencsejáték-törvényt is kidolgozhatnak.

A szerencsejáték-iparon belül a két legsürgősebb beavatkozást igénylő terület a pénznyerő automaták és az online szerencsejáték szabályozása, mindkét témában a törvénymódosításokat várhatóan még 2011 őszén az Országgyűlés elé terjeszti a kormány – írta a Napi Gazdaság és a Népszava kedden Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Lázár János fideszes képviselő kérdésére adott válasza alapján.

Az ágazat felülvizsgálata ezzel nem zárul le, a tervek szerint 2012 első félévében áttekintik a kártyatermek szabályozását, és – ha szükséges – a teljes ágazatot lefedő új szerencsejáték-törvényt is kidolgoznak.

A pénznyerő automatákat illetően felmerült az online felügyeleti rendszer bevezetésének lehetősége: a gépek működtetésének feltétele lenne, hogy a megjátszott tétek, kifizetett nyeremények összegének adatait online módon, valós időben megküldjék a felügyeleti szervnek. Az elképzelést jelenleg is vizsgálja a tárca – írta a Napi Gazdaság.

Az online felügyelet lehetővé tenné a pénznyerő automaták játékadójára vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát is. Az NGM elemzései szerint az egy gépre eső tiszta bevétel nagy szórást mutat, havi 200 ezer forinttól akár több millió forintig, emiatt a tételes játékadó általános, jelentős emelése több helyen ellehetetlenítené a legális üzemeltetést. Csakhogy a tételes játékadó 2005. szeptember 1-je óta változatlan, havi 100 ezer forint játékhelyenként, ami sok esetben indokolatlanul alacsony, s akár pénzmosás eszközévé is teheti az ágazatot – véli Matolcsy György.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik