Belföld

Jöhet a Budapest-törvény?

A Magyar Hírlap szerint szerdán a kormány elé kerül az önkormányzati törvény tervezete, ám a főváros átalakításáról nincs egyetértés.

Elképzelhető, hogy a készülő új önkormányzati törvényből teljes egészében kihagyják a fővárost, és később egy önálló jogszabályban szabályozzák Budapest és a kerületek viszonyát – írta a Magyar Hírlap kedden kormányközeli forrásokra hivatkozva.

A lap úgy tudja, szerdán a kormány elé kerül az önkormányzati törvény tervezete, ám a főváros átalakításáról nincs egyetértés, és várhatóan döntés sem születik a kérdésben.

Jelenleg Budapestnek kétszintű vezetése van, logikus lenne az egységesítés: így vagy a kerületi polgármesterek kapnának az egész fővárosra kiterjedő döntési jogokat, vagy a főpolgármester pozícióját erősítenék a kerületek vezetőivel szemben – írta a Magyar Hírlap, hozzátéve, hogy míg Tarlós István az utóbbi, addig több, polgármesterként dolgozó fideszes országgyűlési képviselő az előbbi megoldást találná hatékonynak. Az érdekellentétek és a megegyezés hiánya miatt nem elképzelhetetlen, hogy az önkormányzati törvényből kikerül a Budapest-passzus – írta a napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik