Belföld

Elhatárolódik Zagyváéktól a Jobbik

A párt közleményben fejtette ki, hogy nem tud közösséget vállalni a Magyar Szigeten elhangzottakkal és a Szigeten történtekkel.

A Jobbik elhatárolódik a Magyar Szigeten elhangzott bizonyos kijelentésektől és a Sziget fesztivál bejáratánál történtektől – közölte a párt kedden az MTI-vel.

“A Magyar Sziget bizonyos kijelentései és a Sziget bejárata előtt történt akció után a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak határvonalat kell húznia. Van, amiért a Jobbik felelősséget vállal, amivel közösséget vállal, de van, amiért és amivel már nem. E két esemény egyértelműen ez utóbbi kategóriába tartozik” – hangsúlyozták közleményükben.

Mint írták: ezt nem “megfelelési kényszerből és nem is politikai számításból” teszik, továbbá nem személyekkel vagy csoportokkal nem vállalnak közösséget, hanem “azok egyes, politikailag vagy emberileg elítélendő szavaival, tetteivel.”

A dokumentum szerint “azok a magukat józannak valló emberek, akik nem érzik szükségét a radikális változásnak Magyarországon, éppúgy nem tartozhatnak közénk, mint azok, akik ugyan szeretnének változtatni az elmúlt huszonegy év politikáján, de elveszítették józan ítélőképességüket.”

A Fidesz arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jobbik szövetségesi politikája, Zagyva György Gyula, a párt országgyűlési képviselőjének előállítása és Vona Gábor elnök-frakcióvezető keddi szavai után tisztázni kell, melyik a Jobbik igazi arca.

A kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Jobbik a céljai eléréséhez olyan szélsőséges mozgalmakkal, csoportokkal is szövetséget kötött, amelyek “rendszeresen és nyíltan zsidóznak, és uszítanak a cigányok ellen”. Az ellenzéki párt a radikális politizálás eredményének tekinti, hogy képviselőik tavaly helyet kaptak az Országgyűlésben, legutóbb pedig Gyöngyöspatán elnyerték a polgármesteri széket, és mindezekért többször köszönetet mondtak választóiknak, támogatóiknak, szövetségeseiknek, akiktől azonban olykor-olykor elhatárolódnak – fejtették ki.

A Fidesz idézi Vona Gábornak a keddi sajtótájékoztatón elmondott szavait, amelyek szerint a Jobbik nem vállal közösséget a Magyar Szigeten elhangzott kijelentésekkel, azokkal a párt nem tud azonosulni. A Fidesz közleményében megjegyzi, hogy a radikális párt egyik szövetséges csoportjának vezetője azt a kérdést tette fel az említett rendezvényen, hogy “és bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik