Belföld

Így mentene devizahitelest az MSZP

A javaslatcsomag, egyebek mellett, állami bérlakások biztosítását szorgalmazza és kezedményezi a magáncsőd bevezetését.

A Népszabadság úgy tudja, hogy befejezte munkáját és kilenc pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a devizahitelesek problémáinak megoldására az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének Szekeres Imre vezette szakértői csoportja.

A lap szerint a csomagban egyebek mellett az szerepel: legkésőbb szeptember végéig hozzák létre az állami eszközkezelőt, amely azok számára jelenthet elsődleges megoldást, akiknek nemcsak a lakáshitel-törlesztéssel, de a közműdíjak befizetésével is gondjaik vannak. Állami bérlakások biztosítását is szorgalmazzák, a még fizetőképességgel bíró, de a megemelkedett törlesztéseket fizetni nem tudó adósok számára pedig – a bankok által létrehozott – közös ingatlanalapot javasolnak, amelyben a tulajdonjog egyfajta bérleti díjjá alakulna át.

A lap úgy tudja, az MSZP ismét kezdeményezni fogja a magáncsőd bevezetését, a csomag egy pontja pedig szorgalmazza, hogy a munkáltatók önkéntes alapon vállalhassák át dolgozóik hiteltörlesztésének 180 forint per frank feletti részét, úgy, hogy azután nem fizetnének járulékot és költségként elszámolhatnák. Javasolják azt is, hogy kezdődjenek tárgyalások a banki oldal képviselőivel többek között annak kiderítésére: mi indokolja, hogy a devizahitelesek banki költségeit devizában állapítják meg forint helyett – írta a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik