Belföld

Fészekrakósok is élhetnek az árfolyamgáttal

A kormány álláspontja szerint a Fészekrakó Hitel nem fizetéskönnyítő program, tehát az adósok élhetnek az árfolyamrögzítéssel.

A Fészekrakó hitellel rendelkezők árfolyamrögzítésre vonatkozó kérelmeit sajtóhírek szerint több hitelintézet nem fogadja be, köztük az OTP Bank sem, amely hétfőn az MTI megkeresésére közölte: “a vonatkozó jogszabály felsorolja, hogy pontosan milyen konstrukciókra alkalmazható az árfolyamrögzítés, ezen konstrukciók között azonban a Fészekrakó nem szerepel. Az OTP Bank a maga részéről üdvözölné, ha egy jogszabály-módosítás lehetővé tenné a Fészekrakó hitelek esetében is az árfolyamrögzítés választását”. Az FHB honlapján a programra való jelentkezés befogadási feltételei között szerepel: ha “a devizakölcsön nem érintett Fészekrakó támogatással”. A K&H ugyanakkor befogadja a Fészekrakó hiteleket is.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság állásfoglalása értelmében “a Fészekrakó Hitel állami kezesség biztosításával segíti elő a fiatalok részére a nagyobb összegű lakáscélú kölcsön igénybevételét. Az állam készfizető kezességet vállal a hitelnek a fedezetül szolgáló ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát meghaladó részére legfeljebb a hitelbiztosítéki érték 100 százalékáig. A fészekrakó hitel ezért nem minősül fizetéskönnyítő programnak”.

A fizetéskönnyítő program a fizetési kötelezettség csökkentése érdekében létrejött olyan megállapodás, amelynek eredményeként a hiteladóst egy meghatározott időtartamra kisebb havi törlesztési kötelezettség terheli – közölte az államtitkárság sajtóirodája.

A Fészekrakó Program az évek során több ponton változott, kezdetben létezett deviza- és forintalapon is, az elmúlt években már csak forint alapon volt nyújtható. Ha az ügyfél forint alapú hitelt kapott, a devizahitelekre kialakított árfolyamgátnak nincs létjogosultsága, más esetben a devizahitelesek megsegítésére hozott, az árfolyamgátról szóló törvény az irányadó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik