Belföld

Extrém kirekesztés a TB-ből?

Erőss Zsolt és Kollár Lajos hegymászó szerint pont azokat büntetik a szabályozással, akik aktívan és egészségesen élnek.

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítói szeretnék elérni, hogy helyezzék hatályon kívül azt a jogszabályt, amely 2007-től az extrém sport közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását – írta a Magyar Nemzet hétfőn. A hegymászók ennek érdekében az egészségügyi kormányzathoz és a Fidesz-frakcióhoz fordulnak.

A Molnár Lajos (SZDSZ) egészségügyi miniszter idején hozott rendelkezés azt jelenti, hogy ha valaki például barlangászat, magashegyi expedíció közben balesetet szenved, akkor neki kizárólag a mentés és a sürgősségi ellátás jár ingyen, az egyéb beavatkozások – műtétek, rehabilitációs szolgáltatások – árát saját zsebből vagy külön biztosításból kell fedeznie – írta a lap.

A két hegymászó a Magyar Nemzetnek elfogadhatatlannak nevezte, hogy a jogszabály az aktív életet élő embereket bünteti, miközben a legsúlyosabb népegészségügyi problémák kialakulásában éppen a mozgásszegény, egészségtelen életmód játszik fontos szerepet. Szerintük csak akkor lenne indokolt büntetni bizonyos sportokat, ha minden egyéb emberi tevékenységnek – így a passzivitásnak, az egészségtelen táplálkozásnak, káros szenvedélyeknek – is meghatároznák a kockázatát, és eszerint vetnék ki az adókat – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik