Belföld

Egy színpadon a világzene legendái

Rendhagyó, több szempontból is páratlan koncertre kerül sor augusztus 29-én a XIV. Zsidó Nyári Fesztivál keretében a Dohány utcai Zsinagógában. Az „A világzene legendái” keretében a hazai és nemzetközi világzene élvonalbeli képviselői lépnek színpadra: az est címének megfelelően a közönség ez alkalommal együtt hallhatja muzsikálni a világzene jeles képviselőit.

Az esten fellép az Emerton- és Fonogram-díjas Balogh Kálmán cimbalomművész és a Gipsy Cimbalom Band, a virtuóz játékáról ismert Lajkó Félix hegedűművész, valamint a „csodagyerekként” számon tartott Marko Markovic, aki többek között a nagysikerű Kusturica-filmek zenéit komponáló és játszó Boban Markovic Orkestar szólistája, trombitaművésze.

A nem mindennapi csapatnak megfelelően a produkció is teljesen egyedi lesz. A programban helyet kap mindnyájuk egyéni művészete, zenéje, ebből hoznak létre egy improvizációkkal tűzdelt egyedi hangzásvilágot. Mindez egy eddig ismeretlen műfajként jelenik meg tolmácsolásukban, amely magában foglalja a magyar és a balkáni népzene motívumait, valamint a cigányzene elemeit. Magas művészi színvonalú koncertre, hangulatát tekintve igazi örömzenélésre számíthat tehát a nagyérdemű az „A világzene legendái”-n.

Egy színpadon a világzene legendái 1

Balogh Kálmán sokoldalú cimbalomjátékának, műfaji nyitottságának elismerése, hogy nemzetközileg is elismert zenekarokkal, zenészekkel koncertezett és készített lemezfelvételt eddigi, több évtizedes pályafutása alatt. A művész sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Gipsy Cimbalom Band-et. Zenésztársai egytől-egyig hangszerük mesterei, ennek köszönhetően bármilyen zenei ötletet könnyedén megvalósítanak. Koncertjeiken sokféle kultúrának a zenéje szólal meg, ezért nemcsak Magyarországon, de külföldön is nagyon közkedvelt a zenekar. Repertoárjukban megtalálható a magyar autentikus népzene, a spanyol flamenco muzsika, vagy akár a különböző balkáni népzenék. A zenekar lebilincselő játékából árad a muzsikálás öröme, amely a közönséget is magával ragadja. Balogh Kálmán művészeti tevékenységének elismeréseként 1985-ben a Népművészet Ifjú Mestere lett, 1999-ben EMERTON-díjat, 2011-ben Fonogram-díjat kapott.

Az „A világzene legendái” virtuóz tomrbitaművésze Marko Markovic, akit igazi csodagyerekként tartottak számon. Apját, Boban Markovic-ot annyira lenyűgözte a fia játéka, hogy 14 éves korától felvette a Boban Markovic Orkestar tagjának. A fiatal trombitaművész azóta is a zenekar szólistája és fő zeneszerzője. Boban – fia művészi tevékenységének elismeréseként – Markonak ajándékozta zenekarát a 18. születésnapjára, aki azóta már bejárta az együttessel a világot. A kritikusok szerint hangszerbeli tudása, improvizációs készsége azt bizonyítja, hogy várhatóan édesapja sikereit is túlszárnyalja majd.

Az „A világzene legendái” sztárvendége Lajkó Félix, aki különféle formációkban járja a világot és bűvöli el hegedűjátékával a nagyérdeműt. Több színházi előadáshoz, filmhez írt zenét, valamint számos nagyjátékfilmben szerepelt. Hegedűjátékával elbűvölte Tokió, Amsterdam, Berlin, Pozsony, Prága, Budapest, Brassó, Belgrád, Szarajevó, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Edinburgh, London, Tallinn, Bécs, New York közönségét. Alkotói munkásságát 1993-ban a Magyar Rádió Emerton Díjával tüntették ki. 1999-ben megkapta a Magyar Művészetért díjat, 2000-ben pedig a „Szabadkáért” díjat. 2005-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével tüntették ki.

Jegyek kaphatók az InterTicket Jegyiroda országos hálózatában (www.interticket.hu). A koncert szervezője az INFÓRUM Rendezvényszervező Iroda és a Zsidó Nyári Fesztivál.

A nyereményjáték időtartama: augusztus 15-21.
Sorsolás időpontja augusztus 22.
Nyeremény:1 db páros jegy a koncertre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik