Belföld

LMP: szolidaritás a tibet-pártiak mellett

Jogvédelem és szolidaritás a tibeti származásuak mellett - az LMP az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult.

Feljelentést tett a tibeti tüntetőkkel és tibeti származásúakkal szembeni júniusi budapesti hatósági fellépés kapcsán, ismeretlen tettes ellen az LMP frakcióvezetője; Schiffer András szombaton hivatali visszaélés elkövetése, annak kísérlete, illetve arra való felbujtás miatt fordult a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz.

Az LMP az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa augusztus 4-i állásfoglalásában megállapította, hogy a zászlólengető tibetiekkel kapcsolatban eljáró rendőrség fellépése szemben állt a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, sérült a szabad véleménynyilvánítás joga, és az emberi méltósághoz való jog is.

Az ombudsman arra is rámutatott, hogy amikor a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a kínai kormányfő látogatásának idején, munkaszüneti napon és arányaiban nagy számban idézett be ellenőrzésre itt tartózkodó tibeti származású vagy a Fálun Gong mozgalomhoz kötődő embereket, akkor ezzel akadályozta őket abban, hogy véleményt nyilvánítsanak a látogatásról. Ezzel pedig a hivatal a hátrányos megkülönböztetést tilalmával összefüggő visszásságot okozott – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik