Belföld

A terrorelhárítás vizsgálja a Betyársereg vezérének kijelentéseit

Lapinformáció szerint a Terrorelhárítási Központ nyomozást indított a Magyar Szigeten elhangzott gyűlölködő beszéd miatt.

Egy, a Magyar Nemzetnek nyilatkozó büntetőjogász szerint egyes mondatokkal kapcsolatban felmerülhet a közösség elleni izgatás gyanúja.

A vizsgálatot a TEK Toroczkai László jobbikos önkormányzati képviselő és a Betyársereget vezető Tyirityán Zsolt Magyar Szigeten elhangzott kijelentései miatt indította.

A lap úgy tudja, hogy a terrorelhárítás operatív eljárást folytat, amelynek a ténye sem nyilvános. A szervezet legfeljebb a nyomozás végeztével szolgálhat adatokkal az ügyről.

A Belügyminisztériumban legkorábban péntekre ígértek tájékoztatást, míg az Országos Rendőr-főkapitányságon csak annyit közöltek: tudnak a kijelentésekről, de ennél többet egyelőre nem kívánnak nyilatkozni.

Az atv.hu korábbi beszámolója szerint Tyirityán a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett Magyar Sziget nevű radikális jobboldali fesztiválon közönség előtt kifejtette: el kell jutni oda, hogy “egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát”.

A Betyársereg vezére szerint fajok háborúja zajlik. Ennek kapcsán kérdéseket intézett hallgatóihoz: „Mikor az izraeliek ide fognak jönni Merkava harckocsikkal vagy Lopakodó bombázókkal, bennük meglesz az a morális kérdés, hogy lakóházat szétlőjön?” – fogalmazott, majd a választ is megadta: „Biztos vagyok benne, hogy nem! És bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?” – tette hozzá.

Az atv.hu rámutatott: a Betyársereg 2009-ben stratégiai szövetséget kötött az azóta parlamentbe jutott Jobikkal.

Az Lehet Más a Politika csütörtökön az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását szorgalmazta.a Magyar Szigeten elhangzott kijelentések miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik