Belföld

A szeptemberi részletet már rögzített árfolyamon lehet fizetni

Az árfolyamgát konstrukcióhoz augusztus 12. és december 31. között csatlakozhatnak a bajba jutott hitelesek.

Az árfolyamgát konstrukcióhoz csatlakozó devizahitel-adósok már a szeptemberi törlesztőrészletet a rögzített árfolyamon fizethetik – jelentette be Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

Az árfolyamgát konstrukcióhoz augusztus 12. és december 31. között csatlakozhatnak a jogszabálynak megfelelő, lakásfedezettel rendelkező devizahitelesek, de extrém helyzet esetén mód lesz a határidő változtatására.

Az árfolyamgát alkalmazása a svájcifrank-alapú hitelek esetében 30 százalékkal csökkenti a törlesztőrészletet az augusztus 10-i árfolyammal összehasonlítva, míg az euró esetében 10, a jen esetében 20 százalékkal.

Az árfolyamrögzítés időszaka 36 hónapig, 2014. december 31-ig tart. Ezt követően 15 százaléknál nagyobb mértékben nem emelkedhetnek a törlesztőrészletek, amit a futamidő megnyújtásával érnek el. Mindez része a bankszövetséggel kötött megállapodásnak, amit akár már a jövő héten jogszabály rögzíthet. Ha azonban egy háztartás 2015-ben kedvezőbb helyzetben lesz, nagyobb ütemben is törleszthet.

A törlesztési különbözet forintban vezetett gyűjtőszámlára kerül. Ennek kamatozása rendkívül kedvező, jelenleg 6,09 százalék, amin a bankoknak nem képződik profitjuk. Ezen felül semmilyen díjat, költséget nem számíthatnak fel.

Nátrán Roland szerint szerencsés helyzetben a gyűjtőszámla egyenlege akár nulla is lehet. Mint elmondta, azért is határoztak meg három évet az árfolyamrögzítésre, mert ennyi idő alatt az ellentétes irányú mozgások képesek egymást kiegyensúlyozni. A konstrukció célja az volt, hogy az extrém változásokat “kisimítsa”.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár emlékeztetett arra: a programban való részvétel feltétele, hogy a devizakölcsönben ne legyen 90 napon túli késedelem; az ügyfél ne álljon más fizetéskönnyítő program hatálya alatt; a kölcsön lejárata 2014. december 31. utáni legyen; az ingatlan szerződéskori értéke ne haladja meg a 30 millió forintot, illetve ha több pénzintézet felé is tartozás áll fenn, az elmaradás egyiknél se lépje túl a 90 napot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik