Belföld

Veszélyes babaruhákat tiltott be a fogyasztóvédelem

Balesetveszély miatt 52 féle csecsemő- és kisgyermekruha forgalmazását tiltotta meg a hatóság.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság júliusban 25 csecsemő- és kisgyermekruhát forgalmazó üzletben tartott ellenőrzést. 181-féle, 858 terméket vizsgáltak meg, és ebből 52-féle 369 termék esetében állapították meg, hogy nem felelnek meg a termékbiztonsági követelményeknek, a nem megfelelően alkalmazott húzózsinórok miatt fojtási és balesetveszélyt jelentenek a gyerekekre.

A több megyére és a fővárosra kiterjedő vizsgálat során a felügyelőségek 16 kötelezésre szóló határozatot adtak ki, amely 179 termék forgalmazását érintette.

Az ellenőrzés során 27 esetben indítottak a felügyelők fogyasztóvédelmi eljárást, 25 esetben mintegy 3,2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki. Termékvisszahívását 15 esetben 265 árunál rendeltek el.

Az összefoglaló jelentés megállapításai között szerepel, hogy a csecsemő- és kisgyermekruhák korábbi ellenőrzésekor a vállalkozások megismerhették a jogszabályi rendelkezéséket, ennek ellenére továbbra is nagy arányban fogalmazzák a biztonsági szempontból kifogásolt termékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik