Belföld

A számvevőszékkel vizsgáltatná az MSZP a Mol-ügyletet

A szocialista párt arra kíváncsi, ki és mennyit keresett a részvényszerzési tranzakción.

Az MSZP arra szólítja fel az Állami Számvevőszéket (ÁSZ), hogy haladéktalanul indítson vizsgálatot a Mol-részvények mintegy ötödének állami megvásárlásával kapcsolatban.

Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő csütörtöki, a Budapesti Értéktőzsde épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az állam 507 milliárd forintot fizetett ki az ország stabilitásának biztosításához nyújtott IMF-hitelből az olajipari társaság mintegy 20 százalékos részvényhányadának a megvásárlására júliusban. A részvények értéke azóta mintegy 150 milliárd forintot zuhant. Az MSZP elnökségi tagja arra szólította fel az ÁSZ-t: haladéktalanul indítson vizsgálatot azzal kapcsolatban, ki keresett a részvényszerzési ügyleten, milyen közvetítőláncon keresztül és milyen jutalékokkal zajlott az értékpapír-vásárlás.

Szanyi Tibor azt is elvárja a számvevőszéktől, hogy a vizsgálatok után tegye meg a szükséges jogi lépéseket. A politikus megismételte az MSZP elnökének felszólítását is, amely szerint Mesterházy Attila azt várja a kormánytól, hogy tagjai haladéktalanul szakítsák meg a nyári szabadságukat, térjenek vissza a hivatalukba, és foglalkozzanak a svájci frank erősödése miatt kialakult, a devizahiteleseket sújtó, kedvezőtlen helyzettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik