Belföld

A címváltoztatóknak is jár a reálhozam

A PSZÁF szerint azoknak is el kell juttatni a pénzt, akik határidő után módosították az adataikat. A pénztárszövetség a jogszabályt okolja a késedelmekért.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közleményében azt írja: a közelmúltban számos jelzés érkezett amiatt, hogy az állami társadalombiztosításba (tb) visszalépett volt tagoknak a lakcím- vagy bankszámlaszám-változási bejelentését egyes magánnyugdíjpénztárak elutasították. Utóbbiak arra hivatkoztak, hogy a tb-rendszerbe történő átlépés eljárási szabályairól szóló kormányrendelet előírása alapján, 2011. május 31-ig volt lehetőség az adatokkal kapcsolatos nyilatkozattételre.

Ezzel párhuzamosan a Magyar Posta jelezte, hogy több esetben téves vagy pontatlan címzéssel érkeztek a kifizetési utalványok, így azokat nem lehetett kézbesíteni.

Hibás adatok pontosítása, illetve az életkörülmények megváltozása esetén, a PSZÁF álláspontja szerint, a magánnyugdíjpénztár akkor jár el a jogalkotói szándéknak megfelelően, ha eleget tesz a volt pénztártag módosítási kérelmének, az adatváltozást befogadja, és annak megfelelően ismételten gondoskodik a kifizetés teljesítéséről a végső jogszabályi határidőn belül.

A volt pénztártagok háromnegyede megkapta a reálhozamot, vagy a napokban kapja kézhez – nyilatkozta korábban az InfoRádiónak a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Bába Julianna közölte: sokan vannak, akik most adnák meg a számlaszámukat vagy a helyes lakcímüket, de a jogszabály szerint újrautalásra vagy címmódosításra nincs lehetőségük a pénztáraknak, ezért kérik a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy teremtse meg a jogszabályi feltételt az utalások újraindítására ezekben az esetekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik