Belföld

Nézőpont: az LMP bukott a “furcsa koalíció” ötletével

Nem jött be az embereknek Karácsony Gergely elképzelése az LMP-MSZP-Jobbik alkotmánykorrekciós szövetségről.

A Nézőpont Intézet szerint a Lehet Más a Politika javaslata, amely egy esetleges LMP-MSZP-Jobbik “furcsa koalícióról” szólt, hozzájárulhatott ahhoz, hogy a párt népszerűsége az elmúlt hónapban az összes megkérdezett körében hétről három százalékra, a választási részvételét biztosra ígérő aktív szavazók körében pedig tizenegyről hét százalékra csökkent.

Az augusztus 1. és 4. között, a Heti Válasz számára készült közvélemény-kutatás eredményét összegző, az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint az összes megkérdezett körében a kormánypártok támogatottsága 40 százalék, míg az MSZP és a Jobbik a magyarok 11-11 százalékát tudhatja szimpatizánsai körében.

Mint írták, valamelyest csökkent ugyan az elmúlt hónapban a kormánypártok népszerűsége, ám most vasárnap tíz szavazatból hatot továbbra is a Fidesz-KDNP kapna.

Az aktív szavazók potenciális pártszimpátiája szerint a Jobbik hibahatáron aluli mértékben előzte meg az elmúlt hónapban a szocialistákat, most vasárnap a radikális párt a leadott voksok 18 százalékát, a volt kormánypárt pedig a 16 százalékát szerezhetné meg – olvasható az elemzésben.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese (képünkön) a Népszabadság július 12-ei számában nyilatkozott az ellenzéki alkotmánykorrekciós szövetség elképzeléséről. Véleménye szerint az ellenzék a választáson közösen támogatott egyéni jelöltekkel könnyedén kétharmadot érhetne el.

Mint mondta, az alkotmánykorrekciós koalíció addig állna fenn, ameddig helyreállítják a versengő pártrendszer feltételeit. “És amint meg van teremtve a fair rendszer, fel lehet oszlatni az Országgyűlést és újból starthoz lehet állni, immár sportszerű keretek között. Az új kormány keze pedig nem lesz megkötve” – tette hozzá a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik