Belföld

Megszüntették Wieszt János házi őrizetét

Megszüntette Wieszt János volt szocialista politikus házi őrizetét és egyúttal lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Wieszt ellen fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt indult eljárás.

A Fővárosi Bíróság honlapjára felkerült közlemény szerint W. János házi őrizetének a megszüntetését és a lakhelyelhagyási tilalom elrendelését a Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta.

A végzésben az olvasható: a bűncselekmény megalapozott gyanúja jelenleg is fennáll, további nyomozásra van szükség, s fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsított a tanúk befolyásolásával, illetve egyes iratok megsemmisítésével veszélyeztetné a bizonyítási eljárás eredményességét. A bíróság szerint ugyanakkor W. János esetében jelenleg az enyhébb kényszerintézkedés, a lakhelyelhagyási tilalom elrendelése is elegendő. Ez az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig érvényes. A végzés jogerős – áll a közleményben.

A Wieszt-ügy tavaly májusban pattant ki. Az Index.hu-n megjelent videofelvételen a Fidesz XI. kerületi szervezete szerint Wieszt János, az MSZP akkori helyi frakcióvezetője kétmillió forint csúszópénzt fogadott el. A pénz átvételekor egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról volt szó. A Fidesz helyi szervezete a videofelvétel alapján hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tett a politikus ellen.

Wieszt János – aki a vagyongazdálkodási bizottság elnöke volt – akkoriban ártatlanságát hangoztatta, illetve azt mondta, hogy a politika áldozata. A nyomozó ügyészek tavaly június közepén gyanúsították meg, és a szocialista politikus több hónapra előzetes letartóztatásba került. Tavaly november óta házi őrizetben volt Wieszt János.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) korrupcióellenes osztályát vezető ügyész ez év júniusában a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy már nemcsak vesztegetés, hanem befolyással való üzérkedés és más bűncselekmények gyanúja miatt is zajlik a büntetőeljárás a több mint egy éve indult újbudai vesztegetési ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik