Belföld

Napkollektor a raboknak

1,7 milliárd forintot nyert el a büntetés-végrehajtás 9 pályázatával börtönépületek korszerűsítésére. A megnyert összeget többek között napkollektorokra, szigetelésre és nyílászár-cserékre költik.

A vissza nem térítendő pénzt az épületenergetikai és megújuló energiára alapuló fejlesztésekre használják fel – mondta el Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóiroda-vezetője. Napkollektor segítségével nyerik majd a meleg vizet, lesz, ahol a fűtés, máshol pedig a homlokzat újul meg. Elsősorban a régi, gyakran 100 évesnél is idősebb épületekre nyújtottak be pályázatot a börtönök.

A beruházások egyaránt javítják majd a börtönökben dolgozók munkavégzésének és a fogtartottak elhelyezésének körülményeit.

Tökölön a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete épületének utólagos hőszigetelését tervezik, nyílászárókat cserélnek, korszerűsítik a hőtermelő rendszert. A székesfehérvári 110 éves börtönépületben kicserélik a nyílászárókat, a kazánokat és melegvíz-termelő berendezéseket is, mosodai berendezéseket. Márianosztrán többek között a kazánház és a körvilágítás újul meg, míg a pilisszentkereszti telephelyükön a fűtést korszerűsítik.

Sátoraljaújhelyen napkollektorokat építenek a mosoda- és a konyhaépületre, beszereznek egy nagy teljesítményű ipari mosógépet, a házi műhelyre napelemeket szerelnek, valamint kondenzációs kazánt, kisnyomású gőzkazánt cserélnek.

Összesen több mint 300 millió forintból valósítanak meg fejlesztéseket a közeljövőben a pálhalmai, a szegedi, a miskolci és a debreceni intézetekben is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik