Belföld

Kevesebb hamisítványt vásárolunk

Csökkent a hamis portékát vásárlók aránya a tavalyi évhez képest, különösen az illatszerek és a CD-k, DVD-k esetében.

A magyarok 27 százaléka bizonyos körülmények között, míg 3 százaléka bármikor nyitott lenne hamis termék megvásárlására – derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület felméréséből.

A 30 év alattiak és a 30-45 év közöttiek az átlagosnál jóval nyitottabbak a hamis áruk vásárlására, míg a 46-65 évesek, illetve 65 év felettiek az átlagosnál jóval elutasítóbbak. A fiatalok 42 százaléka, az idősek 18 százaléka vásárolna hamis terméket.


Forrás: MTI

Forrás: MTI

A hamis ruházati cikkek iránt a legnagyobb a kereslet – minden hatodik magyar bármikor venne ilyet, míg 39 százalékuk elgondolkozna rajta.

A legóvatosabbak a bizonytalan forrásból származó gyógyszerekkel kapcsolatban voltak a válaszadók. Ilyen készítményt a magyarok 1 százaléka venne gondolkodás nélkül, 6 százalék elgondolkodna a vásárláson.

Az elmúlt 1 évben a lakosság 13 százaléka vásárolt legalább egyszer hamis terméket. A megkérdezettek 8 százaléka többször is, míg 5 százaléka csak egyszer.

Az internetezők körében a zenei tartalmak és a filmek illegális forrásból való letöltése a legnépszerűbb. Zenét 19 százalékuk, míg filmet 17 százalékuk töltött le legalább egyszer. Szoftver esetében ez az arány 8, míg a könyv esetében 7 százalék. Tíz internetet használó fiatalból három rendszeresen szokott illegális forrásból származó zenei tartalmat letölteni.

A megkérdezettek 60 százaléka tisztában van azzal, hogy a hamisítás miatt a költségvetés komoly bevételektől esik el. A válaszadók közel fele emellett azt gondolja, hogy a hamisítás miatt munkahelyek szűnnek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik