Belföld

Hívek adományaiból lesz temploma a falunak

A helybeliek összefogásával, valamint az egyházmegye és az önkormányzat támogatásával épül római katolikus templom Teskándon.

A Zala megyei Teskándnak sohasem volt temploma, imaszobaként a katolikus iskola szolgált, ahol később óvodát alakítottak ki – mondta el Németh Ágnes polgármester. A telpülés 50 évvel ezelőtt csak egy major volt, mindössze néhány ember lakta, ma viszont már 1300-an élnek a faluban.

A hívők úgy gondolták, hogy most már olyan létesítményre is szükség van, amely kifejezetten “isten szolgálatára” épült. Öt évvel ezelőtt az ideális területet is megtalálták az új templom építéséhez. Vass Károly és húga a családi örökségét, a festői környezetben található “kisbirtokát” ajánlotta fel az egyházközségnek. Létrehozták a Teskándi Templomért Alapítványt, az önkormányzat pedig a szomszédos telket is az alapítványnak adományozta.

A beruházás összköltsége eléri a 60-70 millió forintot. Induláskor a Szombathelyi Egyházmegye 7 millió forinttal, idén pedig újabb 30 millió forinttal támogatta az építkezést. Öt év alatt a hívők adakozásból 11-12 millió forint jött össze, a teskándi vállalkozók felajánlása közel ugyanekkora összeget tesz ki.

A 120 négyzetméter alapterületű, 120 férőhelyes templom magassága a torony csúcsán lévő kereszttel együtt meghaladja a 20 métert, így a település minden pontjáról jól látható. A belső teret márványszerű burkolattal díszítik, az altemplomban urnás temetkezési helyet alakítanak ki. A földszinti részen készül egy hálóhelyekkel, vizesblokkal, zuhanyzókkal, melegítőkonyhával felszerelt közösségi tér is, ahol lehetőség nyílik például cserkészek táboroztatására.

Már csak az épület külső vakolása és a belsőépítészeti munkák vannak hátra. Az új templomot – mivel 2011 a család éve – október nyolcadikán a Szent Család tiszteletére szentelik fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik