Belföld

Női szervezetek tiltakoznak a munkatörvénykönyv tervezete ellen

Úgy vélik, a dokumentum szembe megy a kormány családpolitikájával, és nem veszi figyelembe a szociális konzultáció eredményét.

Öt szakszervezeti konföderáció, valamint több civil szervezet hétfői szakmai konferenciáján nyilatkozatot fogadtak el az új munka törvénykönyve tervezetéről.

Meglátásuk szerint az új munka törvénykönyvének tervezete nem egyezik a kormány családtámogatási törekvéseivel, és szembe megy a kormány családpolitikájával, több nemzetközi egyezménnyel, továbbá nem veszi figyelembe a szociális konzultáció eredményét. Úgy vélik, tévhit, hogy a foglalkoztatás rugalmassá tételével új munkahelyek jönnek létre.

A konferencián elfogadott nyilatkozatban arra hívták fel a figyelmet, hogy eltűnnek a munkavállalókat védő olyan szabályok, mint a felmondási tilalom, a havi munkabérfizetésről elszámolás, a védett kor, és nem utolsósorban a legfontosabb szakszervezeti jogok. A tervezet csökkenti a munkavállalók szabadságát, teljes kártérítési kötelezettséggel sújtja a munkavállalókat, elveszi tőlük a műszakpótlékokat, háromszáz órára emeli a kollektív szerződés nélküli túlmunkakeretet. Szabályaival olyan helyzetet teremt, hogy a munkáltató a lehető legkönnyebben és a lehető legkevesebb költség mellett szabadulhat meg munkavállalóitól.

A munkavállaló nőket legsúlyosabban a felmondási tilalom megszüntetése, a szabadság csökkentése és kiadásának módja érintheti. A védett kor megszüntetésével jelentős számú munkavállaló nő kerül hosszú évtizedekre kilátástalan helyzetbe – olvasható a nyilatkozatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik