Belföld

Újabb fordulat a Pest megyei menzaügyben

Az önkormányzat átvette az irányítást a HunGast Kft. által augusztus 2-án bezárt konyháknál. A Hungast birtokvédelmi eljárást indít.

A “szociális vészhelyzet” megszüntetése érdekében hétfőn kinyitotta és birtokba vette Pest megye önkormányzata a HunGast Kft. által augusztus 2-án bezárt konyhákat és étkezőket. Az intézkedés 12 szociális intézményben 1724 ember biztonságos ellátását garantálja – közölte a megyeháza sajtófőnöke az MTI-vel.

Az ügy előzménye, hogy a megye több mint 30 középiskolájában és szociális intézményében korábban közétkeztetési feladatokat ellátó HunGast március 3-án 18 középiskolában, húsvét előtt pedig a speciális bentlakásos iskolákban és szociális otthonokban is beszüntette az étkeztetést a megyeháza tetemes adóssága miatt.

Mivel a folyamatos tárgyalások ellenére sem született egyezség a mára 1,2 milliárdot elérő tartozás kiegyenlítéséről, sőt, a szerződésbontás részleteiről sem, az étkeztető cég fokozatosan kivonult az intézményekből.

A tálalást például csak a szociális intézményekben vállalták, de – mint azt augusztus első napjaiban Kérfalusi Attila, a kft. ügyvezetője az MTI-vel közölte – augusztus 2-án ezt a tevékenységet is beszüntették, és a konyhákkal együtt a tálalókat is bezárták.

Az ügyvezető kilátásba helyezte saját tulajdonú eszközeik, berendezéseik leszerelését arra az esetre, ha az önkormányzat továbbra sem fizetne. Pest megye önkormányzata nem várta meg ezt a lépést – hétfőn birtokba vették a közétkeztetés biztosításához szükséges létesítményeket, eszközöket és helyiségeket.

A Hungast vezetője azonban közölte: birtokvédelmi eljárást indít az önkormányzat ellen, mivel a tudtuk nélkül törték fel annak a 12 szociális intézménynek a konyháját, melyeket a megyeháza tetemes tartozása miatt a HunGast augusztus 2-án bezárt. A jogi lépést az érintett intézményekre is kiterjesztik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik