Belföld

Gyurcsány simán kibírná a börtönt

A volt miniszterelnök szerint érdektelen, hogy ő maga rács mögé kerül-e. Egy dolgot tart elviselhetetlennek: a szocialisták "nyálaskodását" és középszerűségét. "Mert az a megvertség szagát árasztja."

A megvertség szaga címen posztolt legutóbb a szocialisták volt miniszterelnöke. A bejegyzés orbánozással indít, de végül a szocialista vezérkaron csattan a gyurcsányi ostor.

“Orbán világossá tette: nem tartja érvényesnek a szociálisnak hazudott népszavazás előtti stratégiáját, miszerint a középosztálynak össze kell fognia a nehéz helyzetben lévő családokkal. Ez utóbbiak mostanában le vannak ejtve… Orbán az egyébként is vékony középosztálynak is csak a felső felét támogatja. Az ő helyzetbe hozásukat célozzák intézkedései. De van egy bökkenő: ennek a csoportnak a támogatása messze nem elég a többség megtartásához. Akkor kell még valaminek lenni a tarsolyban” – így kezdi a politikus.

Majd a következőképpen gombolyítja tovább a gondolatfonalat: “Ha szociális-, gazdasági-, műveltségi alapon nem lehet megszerezni a többséget, akkor eszmei, ideológiai tábort kell szervezni, melynek összetartó ereje túlmutat az anyagi világ haszonelvűségén. Éltető, felemelő ideát kell adni a nemzetnek, s majd’ elfelejtettem: kézzel fogható, tévében bemutatható ellenségeket.”

“Orbán börtönbe akar csukni jó néhányunkat?” – szól a költői kérdés.

A válasz: “Igen. Az jó lenne. De az is elég lehet, ha a többség egyszerűen bűnözőként tekint ránk. A végső bírósági ítélet már nem érdekes, ha naponta sulykolt közítélet szerint alávaló bűnösök vagyunk. Ami az államadósság ügyében folyik az nyilván nonszensz a jog logikája szerint. De Orbán nem a jog, hanem a propaganda logikáját használja. Ha elhiszik az emberek, hogy mi, a korábbi kormányok vezetői, tagjai, pártjaik bűnösök vagyunk, ha nincs alternatíva, akkor kevesek támogatása is elég lehet a többséghez.”

A mondandó vége hazabeszél: “A Fidesz narratívák, értelmezési keretek versenyét nyeri meg folyamatosan. Így történt az őszödi beszéddel, vagy a 2006. októberi rendőri intézkedéseivel kapcsolatban. Most újabb ilyen verseny közepén vagyunk. És a Fidesz ellenzéke – benne a szoci párt is – meg védekezik, magyarázkodik. Ez a politikai halál útja. Aki nem támadja a Fideszt – persze erkölcsi és jogi értelemben is tisztességesen – , hanem csak védekezik, az alulmarad. Most itt tartunk. Stratégiai kérdés van a napirenden, a mi oldalunk meg szerencsétlenkedik. Sajtójával, politikusaival, állítólagos elemzőivel. Szerintem többségük nem érti, hogy mi zajlik.”

Katarzis: “Ja, és mi van a börtönnel? Az érdektelen. Majdnem mindent ki lehet bírni. Csak ezt az iszonyatos nyálaskodást és középszert nehezen. Mert a megvertség szagát árasztja.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik