Belföld

A köztévére költözött a politika

Minden korábbinál alacsonyabb szintre süllyedt a politikai hírek aránya a híradókban, de a Fidesz továbbra is uralta a híreket. A tudósítások háromnegyede a kormánypártról szólt – derül ki a Republikon Intézet legújabb médiaelemzéséből.

Az m1, az RTL Klub és a TV2 esti híradóinak vizsgálata alapján egyértelmű, hogy a híradók tájékoztató funkciója teljesen háttérbe szorult, a műsoridő túlnyomó többségét bulvárhírek töltik ki. Az átlagos hírfogyasztót tíz esetből hétszer bulvártartalom éri. Az RTL Klub híradójában kilenc, a Tényekben tizenegy bulvárhírre jutott egy politikai hír.

A vizsgált időszak (29., 30. heti esti híradók) a Fidesz töretlen médiafölényét hozta: a kormánypártról szól a politikai hírek több kétharmada, illetve négyötöde. A vizsgált hetekben fordult elő ugyanakkor először, hogy mindkét kereskedelmi csatorna híradójának politikai híreiben a köztévénél is magasabb arányban jelent meg a Fidesz. Ezek a hírek ráadásul többnyire támogatóan, kevés kritikával mutatják be a kormányt.

Ezzel együtt is a három televízió közül az m1 híradója tekinthető leginkább kormánypártinak. Az RTL Klub hírszerkesztési gyakorlatában törekszik a semlegességre, míg a TV2 hírműsora a másik két hírműsor között található e tekintetben.

A köztévé híradójának van a legkisebb hatása: az m1 híradójának nézettsége alig több mint harmada az RTL Klub és alig negyede a TV2 nézettségének.

De kiegyensúlyozott

Az M1 esti hírműsora júliusban is a közszolgálati hírszolgáltatásnak eleget téve megfelelő arányokban szerepeltette műsorában a különböző pártpolitikai, illetve kormányzati szereplőket. Az elmúlt hónapban az ellenzék 44 százalékos, a kormányoldal pedig 56 százalékos arányban szerepelt az MTV fő hírműsorában – adta ki saját felmérésének eredményét a nemzeti médiahatóság.

A két kisebb ellenzéki párt továbbra is kiszorul a híradókból, sem a köztévé, sem a kereskedelmi csatornák politikai híreiben alig hallani róluk: a Jobbik még Gyöngyöspatán szerzett győzelmével sem tudott 10 százalék fölé kerülni a hírekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik