Belföld

Orbán bosszújáról írtak német lapok

Elemzésben foglalkozott a magyarországi belpolitikai helyzettel szerdán két német országos napilap.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Financial Times Deutschland egyaránt arról számolt be, hogy az Orbán-kormány az államadósság növekedése miatt a szocialista miniszterelnök-elődök jogi felelősségre vonását tervezi.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung keszthelyi keltezésű, Felelősség és adósság című írásában Reinhard Olt, a lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója bevezetőjében utalt arra: Orbán Viktor kormányfő azért akarja elődeit felelősségre vonni, mert országa röviddel ezelőtt még a fizetésképtelenség határán állt.

Ennek érdekében – mint Olt fogalmazott – nem riad vissza attól, hogy a büntető törvényeket visszamenőleges hatállyal módosítsák. A felelősségre vonáshoz a megfelelő jogi lehetőségek felkutatásával a parlament alkotmányügyi bizottságát bízták meg – írta a tudósító, hozzátéve, hogy e lehetőségek hiánya esetén a bizottságnak azt kell megvizsgálnia, hogy a felelősségre vonás érdekében milyen törvények módosítására van szükség.

A cikkíró a parlamenti erőviszonyok alapján úgy ítélte meg, hogy mindehhez jók az előfeltételek. Utalt arra is, hogy az Orbán-kormány eljárása a lakosság körében nem népszerűtlen. Nem kevés magyar örülne annak, ha az adósságokért felelős, magas rangú politikusokat bíróság elé állítanák – vélte Olt.

A német üzleti körök lapja, a Financial Times Deutschland első oldalas elemzésben számolt be ugyanerről a témáról. Az Orbán bosszúja című írásban Nils Kreimeier a bevezetőben kiemelte: az európai konzervatívok körében a magyar kormányfő megbecsült személyiségnek számít. Saját országában azonban Orbán és pártja, a nemzeti konzervatív Fidesz olyan politikát folytat, amelynek keretei között Európa értékeit “inkább öncélúan” értelmezik. Az újság ennek kapcsán utalt a korábbi szocialista miniszterelnökök tervezett felelősségre vonására. A cikkíró úgy ítélte meg, hogy egy ilyen eljárás “ellentmond minden, Európában általánosnak számító jogállami alapelvnek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik