Belföld

Az USA azt várja Magyarországtól, hogy a demokrácia fáklyavivője legyen

Erről Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet írt a Magyar Nemzet szerdai számában.

.

A lap véleményrovatában közölt írásában az amerikai nagykövet kijelentette: a húsz évvel ezelőtti átmenet vívmányai alapján Magyarországtól azt várják a szövetségesei, így az Egyesült Államok is, hogy több legyen egyszerű demokráciánál: a demokrácia fáklyavivője és bajnoka legyen.

Az amerikai diplomata szerint saját demokratikus intézményei tiszteletben tartásával Magyarország nem csupán saját állampolgárait szolgálja, hanem “iránymutató fénysugár” lehet a világon mások számára is. Példaként a Közel-Keletet és Észak-Afrikát említette.

A nagykövet azt írta, ezért szólították fel többen is az elmúlt év során a Fidesz-kormányt arra, hogy éberebben őrködjön a demokratikus intézmények felett, és tartsa azokat tiszteletben. A nagykövet arra figyelmeztetett, hogy a kétharmados többség magában hordozza “a túlzás kísértését” is, annak lehetőségét, hogy a fontos fékeket és ellensúlyokat “félresöpörjék”, és az állampolgárok valódi ellenvetéseit figyelmen kívül hagyják.

Mint írta, ezért az Egyesült Államok és más baráti országok arra biztatják Magyarországot, hogy “időt és energiát nem sajnálva, nagy gondossággal járjon el az új alaptörvény bevezetéséhez szükséges sarkalatos törvények megszövegezésekor”. A sarkalatos törvények közül a legfontosabbak a független médiára és igazságszolgáltatásra, valamint a szabad és igazságos választásokra vonatkoznak – állapítja meg, hangsúlyozva, “nem szabad, hogy a rendszer örökre egyik vagy másik pártnak kedvezzen”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik