Belföld

Az ügyészség szerint nem élt vissza a fideszes

A vádhatóság úgy véli, Balázs József nem követett el bűncselekményt, amikor a csapok elzárásáról beszélt a gyöngyöspatai polgármesterrel.

Bűncselekmény hiánya miatt a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármesterének feljelentését Balázs József fideszes képviselő ellen – közölte a főügyészség szóvivője szerdán.

A polgármester július 21-én tett feljelentést Balázs ellen, miután egy telefonbeszélgetés során a kormánypárti honatya azt mondta neki: amennyiben jobbikos polgármestere lesz a falunak, úgy a jövőben Gyöngyöspata nem számíthat pályázati támogatásra.

Fazekas Géza szóvivő tájékoztatása szerint a cselekmény egyik, a büntető törvénykönyvben megjelölt cselekménynek sem felel meg. Hozzátette: maga a feljelentő sem jelölt meg ilyet, az ügyészség ennek ellenére megvizsgálta, hogy a kényszerítés, vagy a hivatali visszaélés feltételei fennállnak-e.

A kényszerítéssel összefüggésben a szóvivő azt mondta: akkor állapítható meg, ha valaki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz. A vizsgált esetben azonban nem merült fel konkrét érdeksérelem és cselekvésre felszólítás sem.

A hivatali visszaélés kapcsán Fazekas kiemelte: amennyiben valóban Balázs József a telefonbeszélgetés egyik szereplője, úgy meg kellett vizsgálni, hogy hivatalos személynek tekinthető-e. Az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagjaként nem tekinthető hivatalos személynek, országgyűlési képviselőként pedig azt kellett az ügyészségnek megvizsgálnia, hogy milyen hivatalos eljárásban történhetett a cselekmény.

A szóvivő leszögezte: általános közlések hangzottak, nem konkrét cselekmény. Nem lett megjelölve a támogatás sem, ezért a hivatali visszaélés nem állapítható meg. A bűncselekmény gyanúját eleve kizárja az is, hogy a beszélgetésben a jövőre vonatkozó utalás hallható.

Fazekas közölte: nem vizsgálták a szereplők személyét, ez akkor történhetett volna meg, ha a bűncselekmény gyanúját megállapítják.

Balázs József az Indexnek korábban elismerte: történt olyan telefonbeszélgetés, ahol szóba kerültek pályázati pénzek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik