Belföld

Utolsó esély az idén: egy hétig lehet még pótfelvételizni

Azok, akiket sehová sem vettek fel vagy nem is jelentkeztek, 44 egyetem és főiskola több száz szakja közül választhatnak.

A lehetőségekről a www.felvi.hu oldalon lehet tájékozódni. A mostani eljárásban már csak egy helyre lehet jelentkezni. A közzétett tájékoztató szerint kérelmet beadni kétféleképpen lehet: elektronikusan, az e-felvételin keresztül vagy a jelentkezési lap kitöltésével és postára adásával.

Az eljárásra külön jelentkezési lap készült, amelyet a pótfelvételi-képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, az Educatio ügyfélszolgálatán és az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán lehet beszerezni. Felhívták a figyelmet arra, hogy korábbi felsőoktatási felvételi eljárások jelentkezési lapjai nem használhatók a jelentkezéshez.

A kérelemhez csatolni kell mindazokat a bizonyítvány- és oklevélmásolatokat, igazolásokat, amelyeket a felsőoktatási intézmények a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban megjelöltek. Mindez megtalálható a felvi portál “Egyetemek, főiskolák” menüpontjában is.

Az elektronikusan jelentkezőknek a kitöltés után ki kell nyomtatniuk a hitelesítő adatlapot, majd aláírva postázniuk kell, a legkésőbb augusztus 11-ig. Hitelesíteni az Ügyfélkapun keresztül is lehet.

A pótfelvételi-jelentkezés határideje augusztus 9. Az eljárás alapdíja ötezer forint, amely a felsőoktatási pótfelvételi jelentkezési laphoz tartozó csekken vagy banki átutalással, elektronikusan pedig bankkártyával fizethető be.

A pontatlanul kitöltött, hiányos jelentkezések – az eljárás rövid határideje miatt – a felvétel elutasítását vonhatják maguk után. A pótfelvételi eljárás ponthatárait augusztus 29-én állapítják meg.

A jelentkezéskor érdemes figyelembe venni, hogy azokon a költségtérítéses képzéseken, amelyeket már a 2011. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi-ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 21-én meghatározottnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik