Belföld

Szijjártó: éljenek az árfolyamgáttal!

A kormány arra bíztatja az érintett lakáshiteleseket, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével. Az MSZP szerint ez csak a törlesztés elnyújtása.

A mostani helyzet is világosan mutatja, milyen fontos, hogy augusztus 15-től minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével, hiszen a kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás értelmében a devizahiteles családok 180 forintos árfolyamon rögzíthetik a svájcifrank-alapú hiteleiket – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a lakáshiteleseket érintően annak kapcsán, hogy kedden rekordszintre erősödött a svájci deviza a forinttal szemben.

Szijjártó Péter közölte, az árfolyamgát révén a családok terhei kiszámíthatóak és alacsonyabbak is lesznek. Nem igaz az a kritika, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeget kiszámíthatatlan módon fizetik majd ki – jegyezte meg, rámutatva: a szabályozás értelmében az árfolyamgát időszakának 2014 végi lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában.

Az MSZP szerint továbbra is a svájci frankban felvett hitelek szerződéseinek újratárgyalása jelentheti a megoldást a bajba került devizahitelesek megsegítésére.

Szanyi Tibor szocialista képviselő kedden azt mondta: a szerződések újratárgyalását az EU-ban ismert, úgynevezett termékfelelősségi elv teheti lehetővé, ez alapján ugyanis a bankok nem háríthatnák át teljes mértékben az árfolyamból eredő kockázatokat. A párt úgy gondolja, a módosítás visszamenőleges hatállyal is lehetséges.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a “Fidesz által kitalált kötött árfolyam csak a probléma elnyújtását jelenti”, hiszen aki eddig nem tudta fizetni törlesztőrészleteit, az várhatóan a jövőben sem lesz erre képes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik